SiD

Jesus var en sabla bra fyr. Grisevideoene fra Rogaland minner meg om hva han ville kjempet for i dag | Åsalinn Arntzen Dale

 • Åsalinn Arntzen Dale (20)
  Grønn Ungdom

«Hva ville Jesus gjort?», spør kristne. Jeg er ikke kristen, men julen er blitt en svært viktig tid for meg, skriver Åsalinn Arntzen Dale (20) i Grønn Ungdom. Foto: Åsalinn Arntzen Dale (illustrasjon)

Si ;D-innlegg: Hva ville Jesus spist?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Julen har alltid vært en viktig tid for meg. Jeg vokste opp i en kristen tradisjon, jeg gikk på søndagsskole, og jeg konfirmerte meg.

Senere fant jeg ut at kristendommen var en religion som ikke passet med mitt verdensbilde. Likevel er julen kanskje blitt enda viktigere for meg den dag i dag.

Dyreholdet overrasker

Snart ringes julen inn, og med det skal et juletre inn i stuen, julemusikk inn i radioer landet over, mennesker inn i pyntede kirker og ribba inn i ovnen.

Alle disse tradisjonene er så klart noe vi kan forbinde med jul, men én av dem er det verdt å spørre seg om er en god tradisjon.

Samtidig som butikkene overfylles av kjøttvarer til jul, deles det nå en video i sosiale medier som viser realiteten på enkelte gårder i landet.

Mattilsynets videodokumentasjon av dyreholdet hos flere grisebønder i Rogaland, overrasker mange. Var det ikke slik at norsk landbruks dyrevelferd var så mye bedre enn alle andres? For meg virker det absurd å se slike videoer for så å gå videre inn i julestria uten å bli berørt.

Les også

Dette er saken: Skrekkbilder fra norske grisefjøs

Et forbilde

Du lurer kanskje på hvorfor julen fortsatt er så viktig for meg selv om jeg ikke er kristen. Det handler om at Jesus var en sabla bra fyr.

Hadde Jesus levd i dag, ville han nok vært både miljøaktivist, dyrevernforkjemper, feminist og menneskerettighetsforkjemper. Mange kristne lever etter regelen: «Hva ville Jesus gjort?». De ser på han som en dydig person som kan være et forbilde for våre handlinger.

Hva ville så Jesus spist i julen, i en tid hvor naturen og miljøet står i fare og dyrenes velferd blir oversett?

Som det står skrevet i 1. Mosebok 9,3-4: «Alt som lever og rører seg, skal dere ha å spise. (...) Men kjøtt som har liv i seg, det vil si blod, skal dere ikke spise.» Noen kristne miljøer har valgt å tolke dette som at man ikke skal spise dyr, som er en verdig tolkning, men kanskje enda viktigere er det å tolke Bibelen som at Gud har gitt oss i oppgave å ta vare på naturen og dyrene.

Les også

Anne Nijdam Svindland (17) i Grønn Ungdom Rogaland: – Det trengs en grundig oppvask

Min ønskeliste

Mange tenker at slike tilfeller som Mattilsynet dokumenterer, bare er enkelttilfeller. Jeg tenker derimot at dette er et eksempel på hvor ille forholdene kan være.

En høytid der fødsel er sentralt, burde ikke handle om masseproduksjon og slakt av dyr for å tilfredsstille våre toppede juletallerkener og fulle mager.

På ønskelisten har jeg en jul der folk tenker over kjøttforbruket sitt og tør å prøve nye ting.

Selv skal jeg bruke julen til å utforske all den gode maten som ikke handler om døde liv. Jeg skal bruke julen på å være med dem jeg er glad i og vise ekstra omtanke for dem som trenger det, både mennesker og dyr.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Kanskje vil disse også interessere deg?

 1. Les også

  Dagens unge velger heller Paradise enn paradis. Hvor gjemmer de kristne seg hen, og hvorfor holder de munn? | Morten Oftedal Schwencke

 2. Les også

  Det er på tide å tenke over hva slags grisehold som er etisk forsvarlig | Anne Nijdam Svindland

 3. Les også

  Dyreparker er fengsel. Dyreparker er dyremishandling. | Rebecca Winge

Les mer om

 1. Mattilsynet
 2. Rogaland
 3. Jesus
 4. Jul
 5. Dyr

Relevante artikler

 1. SID

  Jeg er kristen, men budskapet til de såkalte Jesus-influenserne gjør meg kvalm

 2. SID

  Jeg blir gjort narr av og stemplet som kjedelig. Respekteres det ikke lenger å følge en trosretning?

 3. SID

  Jeg bruker sosiale medier til å få unge til å be

 4. SID

  Hvorfor er det mer akseptabelt å håne meg enn andre troende?

 5. SID

  Å påvirke barnet sitt med idrett: Ok. Politikk: Ok. Musikk: Ok. Men med tro går grensen? Jeg forstår ikke.

 6. SID

  Det er på tide å tenke over hva slags grisehold som er etisk forsvarlig