SiD

57 millioner barn går ikke på skole

  • Maria Qureshi (17) Juniorrådigiver I Uro Plan Norge
Maria Qureshi (17) var i Etiopia i sommer med Plan Norges ungdomsgruppe URO, som ungdomsdelegat.

Fortsetter utdanningssatsingen i lik hastighet fremover, vil man ikke kunne forvente at alle barn får skolegang før i 2086.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I august startet norske barn på skolen — mange av dem for første gang, fulle av forventninger og spenning. Samtidig sitter millioner av barn hjemme fordi de ikke har mulighet til å gå på skole.

57 millioner barn i verden er ikke på skolen i dag. Fortsetter utdanningssatsingen i lik hastighet fremover, vil man ikke kunne forvente at alle barn får skolegang før i 2086.

Det vil si at det må hele 3 generasjoner til for at alle skal få utdanning. Dette er helt uakseptabelt nå som vi lever i en så moderne verden hvor utdanning er nøkkelen til absolutt alt.

Les også: Krig frarøver barna skolegang

Sammen for utdanning

I juni i år var jeg og en til fra Plan Norges ungdomsgruppe URO, i hovedkvarteret til Den Afrikanske Union i Addis Abeba for å delta på markeringen av ”Day of the African Child,” som ungdomsdelegater fra Norge.

Det vil si at det må hele 3 generasjoner til for at alle skal få utdanning.

Sammen med andre unge fra åtte forskjellige land ga vi innspill til en resolusjon om rettferdig kvalitetsutdanning, som ble overlevert til lederne i Den Afrikanske Union.

En selvfølge, eller en drøm

Under oppholdet vårt i Etiopia møtte vi mange mennesker fra rundt omkring i hele Afrika. Vi hørte mange sterke og tøffe historier fra ungdommene, som forklarte hvorfor det å kjempe for utdannelse er så viktig for dem.

Les også : Skolegang er håpet i Europas slum

Vi møtte unge mennesker som kjemper for seg selv, deres venner, bekjente og for at deres medborgere skal få tilgang til utdanning. Slik alle mennesker, uavhengig av bakgrunn, skal ha i følge menneskerettighetene.

For oss er utdanning en selvfølgelig del av livet. For mange forblir utdanning kun en drøm, fordi en av deres grunnleggende menneskerettigheter blir tatt fra dem.

Les også : Skolegang er ingen selvfølge

Stolte skolebarn

Men selv om skolebygget ikke var det fineste læringsstedet, så man et glimt i øynene til barna som gikk på skolen der.

I Etiopia fikk vi også mulighet til å besøke en skole. Forholdene på skolen var langt i fra sammenlignbare med de norske skolene vi er vant til.

Skolegården besto av en tørr slette med noen gamle og ødelagte fotballmål, hvor elevene tilbrakte sine friminutt. Men selv om skolebygget ikke var det fineste læringsstedet, så man et glimt i øynene til barna som gikk på skolen der. De var stolte. Stolte av skolen, stolte over at de fikk tilgang og stolte av muligheten til utdanning.

Her hjemme tar vi utdanning for gitt og setter lite pris på hvor privilegerte vi er. Etter mitt opphold i Afrika har jeg virkelig reflektert over hvor heldig vi egentlig er. Jeg skulle bare ønske vi hadde det samme glimtet i øynene, som jeg så hos de etiopiske skolebarna.

Les også:

Les mer om

  1. Fattigdom
  2. Skole
  3. Skole og utdanning