SiD

Vi er ikke hasjrøykende gjengmedlemmer med pistoler hjemme | Thea Strømme Høgberg

 • Thea Strømme Høgberg (17), på vegne Stovner Media

Igjen og igjen ser vi mediene stigmatisere oss som bor i Groruddalen, skriver Thea Strømme Høgberg (17) på vegne av Stovner Media. Foto: Junge, Heiko/ NTB Scanpix/ Privat

Si ;D-innlegg: Vi er helt vanlig ungdom som igjen og igjen må kjempe for Groruddalen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg er en liten, hvit jente, oppvokst på stedet dere så gjerne ønsker å stille i dårlig lys. Stedet dere prater om, og som dere gir folk inntrykk av at beboerne ikke kan gå hjem på kvelden uten skuddsikker vest.

Kjære Anders Magnus, vi i Stovner Media fikk med oss ditt innslag på Dagsrevyen sist lørdag, hvor det ble hevdet at 50 prosent av ungdommene i Stovner, Grorud og Søndre Nordstand driver med cannabis, og at flere ungdommer har pistol i innerlommen.

Igjen og igjen ser vi mediene stigmatisere oss som bor i Groruddalen. Et sted hvor folk ikke tør å gå ute alene, spesielt ikke på kveldene, fordi da blir vi knivstukket eller skutt.

Eller et sted hvor foreldrene ikke kan slippe ut barna sine for å leke, for da er de plutselig blitt medlem av en gjeng når de kommer hjem.

Et område de etnisk norske flytter fra, fordi de er redde for å miste identiteten sin og fordi de mener det er blitt for farlig å bo her.

Selv om tallene sier at kriminaliteten har gått kraftig ned de siste 15 årene - selv om innvandrerandelen er blitt større.

Bøhler og Fosli

Og kjære Jan Bøhler, som alltid prater positivt om Groruddalen, og synger sanger om hvor bra det er her, men som kaster oss under bussen med en gang vi trenger deg på vår side.

Når ingen sier noe, så står du opp for oss, men når NRK fremstiller oss alle som hasjrøykende våpenentusiaster, så dolker du oss i ryggen. Hvorfor?

Vi husker vel alle diskusjonen som blusset opp da Halvor Fosli kom ut med boken Fremmed i eget land, hvor han på en eller annen måte hadde klart kun å finne hvite mennesker som mente Groruddalen hadde blitt helt ødelagt.

Les også

Ronny Kjelsberg reagerte på utvalget i boken: Halvor Foslis intervjuer kan ikke brukes til å felle dom over virkeligheten

Fosli innrømte at utvalget hans ikke hadde venner som var praktiserende muslimer, men valgte likevel å skrive en bok om Groruddalen - hvor over halvparten ikke er etnisk norske og tilhører mange forskjellige trosretninger.

Hvor lett er det da for han å gi oss et helt og ordentlig bilde av Groruddalen?

Gir oss ikke

Vi er en gjeng ungdommer, i denne sammenheng ikke en voldelig gjeng fra Groruddalen, men en gjeng som ikke redde for å gå hjem på kvelden.

Vi er ikke gjengmedlemmer med pistoler hjemme, som røyker hasj hver gang vi får muligheten.

Vi er en gruppe helt vanlige folk, eller ungdom om du vil, som igjen og igjen må kjempe og stå opp for Groruddalen, takket være mennesker som Anders Magnus og Halvor Fosli.

 • Ungdommene i Stovner Media har laget denne videoen om NRK-innslaget:

De kjenner åpenbart ikke Groruddalen særlig godt, og de kan jo ikke vite hvordan det er å bo eller vokse opp her. Men vi kommer ikke til å gi opp, vi kommer alltid til å stå opp for Groruddalen.

Vi kommer ikke til å gi opp, vi kommer alltid til å stå opp for Groruddalen.

For det er ikke så ille her, langt ifra. Vi har en forståelse få har, vi har et forhold til hverandre som de færreste har. Vi har lært oss å respektere folk med annen bakgrunn enn oss selv.

Vi er vanlige folk med en fremtid foran oss. Så vi ber dere, se det positive Groruddalen har, og få det frem i medienes lys for en gangs skyld.

Stovner Media er en mediagruppe for ungdom i Bydel Stovner


Mer om tematikken? Vi anbefaler:

 1. Les også

  Kommentator Andreas Slettholm om saken: «Vi må tørre å snakke om problemene. Problemet er at NRK tror det går an å si hva som helst»

 2. Les også

  Kjetil Rolness svarer Slettholm: Når Aftenposten velger side i kampen om innvandring

 3. Les også

  Stasjonssjef på Grønland i Oslo, Kåre Stølen: Ni kriminelle handlinger i timen

 4. Les også

  Andreas Slettholm: Også vi beboere må innrømme hvor belastet Grønland er

 5. Les også

  Fem myter om Groruddalen


Les mer om

 1. Oslo
 2. Ungdom
 3. Krim

Relevante artikler

 1. SID

  Vi er Oslos undervurderte ungdommer, takket være mediene

 2. A-MAGASINET

  – Vi slåss hele tiden. Overalt.

 3. A-MAGASINET

  – Blir vi fortalt at vi er dårlige mennesker nok ganger, kommer vi også̊ til å bli dårlige mennesker.

 4. OSLO

  – De kommer fra et miljø man ikke skulle trodd ville gjøre noe slikt

 5. OSLO

  Bydelspolitiker på Stovner går ut mot Natteravnene

 6. SID

  2. plass i Ung i Oslo-konkurransen: «Du er grov» - en tekst om Furuset