SiD

Stian Skaare (15): Vi trenger et organdonasjonsregister, Bent Høie

Vi må la den avdøde, ikke de pårørende, bestemme. Den beste måten å gjøre dette på er å innføre et organdonasjonsregister, skriver Stian Skaare (15). Foto: Fotolia/NTB Scanpix

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er til enhver tid 300–400 personer på venteliste for nye organer i Norge, og tallet stiger. I Norge har vi dessverre ikke noe organdonasjonsregister, så det er ofte opp til de pårørende å bestemme om avdødes organer skal doneres. I en av tre tilfeller sier de pårørende nei til organdonasjon.

Utmelding bedre enn innmelding

Vi må la den avdøde, ikke de pårørende, bestemme. Den beste måten å gjøre dette på er å innføre et organdonasjonsregister. Dessverre har det seg slik at mange ikke melder seg inn i et register. Ikke nødvendigvis fordi de ikke vil, men fordi de ikke orker å ta seg bryet.

Løsningen er å innføre et register som man allerede er meldt inn i, og aktivt kan melde seg ut av. Østerrike har et slikt nei-register, og der har bare 0,02 prosent meldt seg ut! Det kan redde mange liv uten å ta fra folket muligheten til å velge.

Forbedret organdonasjonspolitikk

Jeg vet du har gjort ting for å forbedre organdonasjon, helseminister Bent Høie. Den nye transplantasjonsloven var en stor forbedring i norsk organdonasjonspolitikk – men ikke nok. Vi må gjøre mer for å sikre oss at avdødes ønske blir oppfylt.

Twitter: @Stian_Skaare

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Les også

  1. Færre sier ja til organdonasjon

  2. Ja til organdonasjon

  3. Niels Christian Geelmuyden om organdonasjon: Jeg har fått livet i gave

  4. Hvem skal bestemme over den dødes organer?

Stian Skaare (15)

Les mer om

  1. Helsepolitikk
  2. Organdonasjon