SiD

Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater | Morten Christensen

  • Morten Christensen (18)
Du bor mest sannsynlig i byen med tusenvis av andre mennesker. Du vet at det bildet som tegnes av en mann, som har fostret opp en familie i et lite gårdshus, på en liten steinrøys vendt ut mot havet, ikke stemmer lenger, skriver Morten Christensen (18).

Si ;D-innlegg: Uten vår hjelp vil vi alle måtte lide av hans gjerninger. Så fort deg!

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Denne teksten nådde pallplass og ble nummer to i Si ;D-konkurransen «Nordmannen – hva vil det si å være norsk i 2016?».


Kjære leser! Jeg skal nå ta deg med på en reise. En reise gjennom bakker og berg ut mot havet, opp høye fjell og ned dype daler. Denne reisen vil vise veien til vår Messias, den ekte nordmannen som sitter låst inne i fjellet, fanget av troll som holder han nede. Vårt oppdrag er å befri han og la folket få vite sannheten om nordmannen.

For den nordmannen vi kjenner til i dag, er ikke den ekte nordmannen. Han som går under navnet Ola og bruker bunad, er falsk og farlig for samfunnet, og uten vår hjelp vil vi alle måtte lide av hans gjerninger.

Så fort deg! Vi må komme oss av gårde og redde den ekte nordmannen.

Ikke tro på den falske nordmannen

Er du klar? Det kommer til å bli en lang reise. Vi må komme oss langt inn i skogen og opp til fjellet der vår Messias venter på å bli reddet. Men pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater. Det er hekser som lusker rundt i skogene, og de venter på å ta oss. De vil prøve å hypnotisere deg med sin sang, få deg til å tro på den falske nordmannen.

Hør etter! Du kan høre dem synge med sine vakre lyse stemmer: «Så dra på kryss og tvers og langs og opp og ned og att og frem og langt og like ved».

Du kan se heksene stå der. Som tre vallabudeier venter de bak trærne, pyntet i grønne klær.

«Hei, vi er No. 4», sier de i kor. «Bli med oss, så skal dere få møte nordmannen, og dere kan få lære om det vakre landet vårt!».

Du må aldri høre på hva de sier. Det de sier er falskt. De prøver å røre ved hjertet ditt, få deg til å tro på en fedrelandskjærlighet du egentlig ikke besetter.

For du bor ikke på en liten gård på et helt umulig, øde sted. Du har ikke lest Peer Gynt med tårer i øynene fordi du kjenner deg igjen i hvordan Solveig har det. Du er ikke en av dem.

Bildet av nordmannen stemmer ikke

Du bor mest sannsynlig i byen med tusenvis av andre mennesker. Der har du møtt andre kulturer, snakket med fremmede mennesker, sett på amerikanske filmer og spist Butter Chicken på indisk restaurant.

Du vet at det bildet som tegnes av en mann, som i sterk kuling og ruskete vær har fostret opp en familie i et lite gårdshus på en liten steinrøys vendt ut mot havet, ikke stemmer lenger.

Alt heksene sier, er løgn og maskespill, påklistret patriotisme!

La oss komme oss videre. Disse budeiene kan ikke skade oss. Deres eneste våpen er sangen deres, men vi vet sannheten. Vi må komme oss opp på fjellet og finne Ola, den falske nordmannen.

Han er forkledd i en fin, norsk Hardanger-bunad med armeringer og jakkespenner i sølv

Ola, den falske nordmannen, er en skummel mann. Han er forkledd i en fin, norsk Hardanger-bunad med armeringer og jakkespenner i sølv. Han har blå øyne og blondt hår, er muskuløs og smart. Skalkeskjulet hans er en gård på toppen av fjellet som er bygget av hans tipp-tipp oldefar, som også heter Ola.

Og han lever på fisk og egne grønnsaker han har dyrket på den lille jordlappen foran gården. Du kan se den lille gården lyse opp i fjellskråningen. Ola må være her et eller annet sted. Kanskje inne i fjellet sammen med trollene som holder vakt over den ekte nordmannen.

Vi må komme oss opp dit.

– Du fortjener ikke å kalle deg selv nordmann

Husk nå på dette: Ola, den falske nordmannen, vil være snill og hyggelig. Han vil fortelle deg om fedrelandet, hvordan vi har bygget det selv og hvor viktig en egen norsk identitet er for oss.

«Ja, vi må beskytte fedrelandet!» roper noen ut av fjellet.

Det er han. Et menneske kommer ut fra fjellet. I hånden har han et tau knyttet til halsen på en liten mann.

«Eg hetar Ola Nordmann. Eg lever her oppe i fjellet», sier Ola stolt.

Ser du den lille mannen? Ola må ha tatt den ekte nordmannen til fange. Vi må få sluppet ham fri.

«Du er falsk, Ola! Du fortjener ikke å kalle deg selv nordmann!» roper jeg ut til Ola og går mot ham.

«Kvifor ikkje?» spør han.

«Fordi du ikke er en av oss lenger, men han du har tatt til fange er det», svarer jeg og peker på den lille mannen som sakte reiser seg opp og skriker ut:

«Mornaaaa, Ola!»

Han river til seg tauet Ola har i hånden og dytter Ola ned fjellveggen. Vi har reddet den ekte nordmannen.


Spørsmålet «hva vil det si å være norsk i 2016?» fikk mange til tastaturet. Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

  1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

  2. 3. plass – Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

  3. Arne Bjarte Lid (20): Vi chatter døgnet rundt, mens livet renner stille forbi

  4. Rukhsana Habib (14): Vi har ulik bakgrunn, men vi er alle norske


Møt vinnerne i podkast! Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Aldri før har noen jobbet så hardt for å komme til podkast-studioet vårt som vinnerskribent Arvid Folke Järnbert!

Han har reist i flere timer fra tømmerhytta på Vinstra, med pulk, ski og feller for å komme til oss og snakke om vinnerteksten. Tredjeplass-vinner Maja Sæternes er også med, sammen med vår faste psykolog Jørgen Flor.

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn?

  • Hør med ett klikk her:
Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

  1. Kulturdebatt
  2. Nasjonalisme
  3. Ungdom
  4. Kultur