SiD

Født i Kina, oppvokst i Norge: – Jeg må bekjempe latterlige stereotypier

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
21 år gamle Xueqi Pang er førstemann ut i årets julekalender i Aftenposten.

Hver jul samles kinesere fra provinsen til Xueqi Pang seg til kinesisk jul i Oslo. Hun vil gjerne få spørsmål om bakgrunnen sin.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?


Navn: Xueqi Pang

Alder: 21

Bakgrunn: Født i Kina, oppvokst i Norge

Hei! Hvem er du?

– Hallo, jeg er Xueqi. Er opprinnelig fra Kina, men flyttet til Hedmark da jeg var seks år. Siden flyttet jeg til Østfold da jeg var 13 år, og nå bor jeg i Oslo.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– I Norge spiller det egentlig ingen rolle om jeg er minoritet eller ikke, for de aller fleste godtar meg for hvem jeg er som person, og det spiller egentlig ingen rolle om jeg er fra et annet land eller er av en annen minoritet.

Les også

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– Det mest utfordrende er alle latterlige stereotypier jeg må bekjempe fordi folk enten mangler kulturell kunnskap eller er etnosentriske. Enkelte mennesker skjærer alle kinesere ofte under én kam, noe som er litt provoserende og leit.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Å si i fra, tilby kunnskap og et annet perspektiv. For sannheten er at stereotyper og fordommer ofte ikke stemmer. Jeg synes for eksempel Turbandagen som blir arrangert i Oslo hvert år, er en fin og spennende måte å introdusere en minoritet til folk som ikke har hørt om det før eller har fordommer mot sikhismen.

Når føler du deg mest norsk?

– Jeg føler meg alltid norsk siden jeg er oppvokst i Norge. Jeg tenker på norsk, har norsk statsborgerskap og når jeg er ute og reiser, tenker jeg alltid at jeg skal «hjem til Norge».

Og minst?

– Jeg føler meg minst norsk bare når folk peker ut at jeg ikke er norsk fordi jeg ikke ser ut som en etnisk nordmann. Ellers føler jeg meg alltid norsk.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– Folk må slutte å spørre meg om jeg spiste hund til middag.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Som journalist er jeg selv naturlig nysgjerrig, så jeg liker nysgjerrige mennesker som tørr å stille spørsmål. Det er bare å spørre. Men de beste svarene får du når du stiller med et åpent sinn og uten fordommer.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om Kina, hva hadde du fortalt?

– Tro det eller ei, men i Kina så synes de at alle europeere ser like ut, haha!

Hvilket forhold har du til jul?

– Jeg elsker jul! Det er min favoritthøytid. Det er ingenting som å høre på julemusikk, pakke julegaver og spise god julemat. På barneskolen jeg gikk på, hadde vi alltid adventsstund, pakkekalender og juleforestillinger. Så jeg tar alltid adventstiden på alvor, hehe!

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Jeg synes vi skal feire jul på skolen fordi det er en viktig høytid i Norge og for nordmenn. For meg handler julen om å være med familie og venner, tenke på hverandre og en tid for ro og fred. Samtidig synes jeg også at det er viktig at barna lærer litt om andre høytider som jødisk Hanukkah og muslimske Eid.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– I år skal jeg faktisk jobbe hele julen, men på julaften skal jeg på kinesisk julesamling i Oslo. Det blir arrangert hvert år, da samler alle kinesere i Norge, fra provinsen jeg er fra, for å spise mat, synge karaoke og ønske hverandre god jul. Så kommer en kinesisk nisse alltid innom med godteri til barna.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater

 3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god

Podkast: Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Innvandring
 3. Kina
 4. Ungdom