SiD

Gratis bind og tamponger på automat, takk! | Gytis Blazevicius

Å kutte momsen på kvinnelige sanitærprodukter er en fantastisk idé.

Det burde vært gratis bind- og tampong automater på alle videregående skoler, skriver Gytis Blazevicius (18). RaspberryStudio / Shutterstock / NTB scanpix

 • Gytis Blazevicius (18)
  Ungdommens Fylkesting i Hedmark.

Søndag skrev Henriette Sommervik Tjersland (21) og Ragnhild Kirkhus (21) at man burde kutte moms på bind og tamponger. Jeg vil gripe denne muligheten til å komme med enda et forslag som kommer til å irritere mange.

Les også

Les innlegget Blazevicius skriver om: Det er absurd at staten tjener på at vi blør!

Gratis sanitærprodukter

Å kutte momsen på kvinnelige sanitærprodukter er en fantastisk idé, som jeg absolutt støtter (merknad: å kutte betyr ikke nødvendigvis å kutte ut).

Vi i Ungdommens Fylkesting i Hedmark jobber for gratis bind- og tampongautomater på alle videregående skoler. Dette burde også være mulig å få til på landsbasis.

Gytis Blazevicius (18) er med i ungdommens Fylkesting i Hedmark. De ønsker gratis bind og tamponger på alle videregående skoler. Privat.

Voksne politikere er glade i å rose ungdommen for deres engasjement. Men hvis vi begynner å snakke om sex eller mensen, får vi ikke lenger noe klapp på skulderen.

Ta oss på alvor

Man får heller ikke noen kommentar etter at man har tatt opp saken i fylkestinget. Som jeg sa til politikere i Hedmark: Ungdommen snakker om både sex og mensen. Vi vil at dere skal snakke om det også, og vi vil at dere skal snakke om det med oss.

Vi krever tiltak. Dere må skjerpe dere og handle.

Om det fantes gratis bind- og tampongautomater på alle videregående skoler, hadde jentene som hadde glemt bind eller tampong, sluppet å stresse med å kontakte en venninne eller gå til helsesøster.

Argumentene for billigere kvinnelige sanitær produkter er for lengst blitt listet opp. Og jeg har aldri hørt et verdig motargument.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Helse
 2. Skatter og avgifter
 3. Feminisme

Relevante artikler

 1. SID

  Kutt moms på mensen

 2. SID

  At kvinner må bruke penger på mensen, er urettferdig

 3. SID

  Smertene vi kvinner har, men ikke snakker om

 4. SID

  Det bør ikke ha noe å si om man kommer fra en hvit, rik familie

 5. SID

  Gratis-appen lærte meg mer fremmedspråk på én uke enn skolen gjorde på tre år

 6. SID

  Jeg er motivert til å utdanne meg. Det har jeg vært siden den dagen jeg dro fra mamma