SiD

Kjetil Østli har et poeng: Vi er på randen av hysteri når det gjelder psykisk helse

Når vi fremstiller vanlig ensomhet som en trussel mot folkehelsa, er det på tide med en reality-check.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
At «Generasjon Prestasjon» sliter med alvorlige problemer, det er det liten tvil om. Samtidig synes jeg vi er på randen av hysteri når det gjelder psykisk helse, skriver Kristin Nesse Thue (19).

I kommentaren «de forbannede unge»skriver spaltist Kjetil Østli om dagens bortskjemte ungdomsgenerasjon, som stadig klager over ubetydelige filleting. Dette er mitt svar.

Selv har jeg erfaring fra arbeid med unge når det gjelder kroppsfokus, spiseforstyrrelser og lavt selvbilde.

Unge som ikke skjønner at det er sykt når størrelse 38 omtales som «plus-size».

Unge som sitter oppe hele natta og øver til prøver på ungdomsskolen.

Ikke et moderne fenomen

Østli hevder at han måtte skyte sin egen middag på Hardangervidda, og at det udiskutabelt utkonkurrerer nettmobbing og andre moderne ungdomsplager.

Å anerkjenne tomheten i seg selv er en viktig del av den menneskelige erfaringen, skriver Kristin Nesse Thue (19).

Beklager Kjetil, men det høres ikke ut som du tok skade av å få fysisk utløp for stress.Ungdom i dag får ofte ikke det. De sitter alene på soverommet med problemene sine som enten slipper ut anonymt i cyberspace, eller vendes om til sinne og selvforakt.

Når alt dette er sagt Østli har et poeng. Jeg ser med økende bekymring på sykeliggjøringen av menneskelige erfaringer, særlig unge menneskers erfaringer.

Det publiseres stadig artikler som med fete typer kunngjør «nyheter» som «1/3 føler seg ensomme!» og «Halvparten av alle unge er stresset på skolen»

Unnskyld meg, men dette kan da umulig være moderne fenomener.

Det er naturlig å føle seg ensom

Globaliseringen, ny teknologi og reklameindustrien har en del problematiske konsekvenser, det prøver jeg ikke å benekte.

Men når vi fremstiller vanlig ensomhet som en trussel mot folkehelsa, da er det på tide med en reality-check.

Hvem har noensinne sagt at det ikke er 100% naturlig å føle seg ensom? Finnes det et menneske på jord som oppriktig kan hevde at de aldri har vært ensomme, stressa på skole/jobb, eller følt at de ikke holder mål?

Misforstå meg rett, vi skal ta det kjempealvorlig at unge begynner med antidepressiva og skriver thinspiration-blogger om selvskading og anoreksi.

Vi skal ta det dønn seriøst at mange unge gutter lever i en spillverden på nettet og isoleres fra et normalt sosialt liv.

Vi må ikke bli hysteriske

At «Generasjon Prestasjon» sliter med alvorlige problemer, det er det liten tvil om. Samtidig synes jeg vi er på randen av hysteri når det gjelder psykisk helse (nå snakker jeg selvfølgelig ikke om ikke kliniske tilfeller her).

Å anerkjenne tomheten i seg selv er en viktig del av den menneskelige erfaringen. Ja, du er til syvende og sist alene, og det kan føles vanskelig. Men dette er noe vi må omfavne, ikke fornekte og sykeliggjøre.

Mitt budskap til unge må være: Ikke finn dere i alt tullet som prakkes på dere. Elsk dere selv som dere er, snakk med hverandre, søk hjelp om du har behov for det.

Men ikke vær redde for ensomheten, tristheten, frustrasjonen og stresset. Alle disse følelsene er en del av å være et menneske.

Livet er overraskende komplisert, man får ikke til alt. Og sånn er det bare.

Les også

  1. Mann deg opp, kvinne!

  2. Vi misbruker uttrykket «å være deprimert»

  3. Kan alt måles ved en karakter?

Kristin Nesse Thue (19)