SiD

Kutt gapet mellom samfunnsgruppene

  • Jonas (19)

Rikdom går i arv, fattigdom går i arv, og kunnskap går i arv, skriver Jonas (19). Foto: beeboys/NTB Scanpix/fotolia / Shutterstock

Si ;D-innlegg: Hele tiden hevdes det at Norge er landet hvor alle kan klare alt, så lenge du jobber hardt. Jeg har mine tvil.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Din sosiale og økonomiske kapital ved fødselen er grunnlaget for hva du er etter fylte 40 år. Det som starter godt, ender godt. Det blir regelrett hevdet at Norge er landet hvor alle kan klare alt, så lenge du jobber hardt. Jeg har mine tvil.

La oss gjennomføre et tankeeksperiment: Preben (18) er født og oppvokst i Holmenkollen. Pappaen er sivilingeniør og leder et av Norges største selskaper. Moren er en klassisk karrierejeger på vei mot toppen. Hjemme dreier diskusjonen seg om økonomi og samfunnsutvikling. Ikke overraskende drømmer Preben om å fortsette i fars fotspor.

Det er forkastelig å fremstille et bilde av at alle har like muligheter

På andre siden av byen sitter Jens (18), som alltid har drømt om å bli rik. Faren jobber i posten, og moren i barnehage. Hjemme består praten stort sett av normale A4-emner, uten noe akademisk tilnærming.

Økende økonomisk ulikhet

Problemet oppstår fordi Jens ikke er oppdratt i en verden av økonomisk samfunnsforståelse. Det nærmeste han kommer økonomi er fotballtipping med kompisene. Han ligger 18 år bak Preben. Et forsprang de aller færreste klarer å ta igjen. Ifølge SSB har den økonomiske ulikheten økt med 19 prosent siden 1980-tallet, og den økonomiske utviklingen går i arv. Det er derfor forkastelig å fremstille et bilde av at alle har like muligheter. Det er løgn.

Kutt gapet og gi alle like muligheter

For å gi ungdom uten ressurssterke foreldre en sjanse, kan man organisere interessegrupper innenfor ulike fagområder allerede fra barne- og ungdomsskolen. Disse gruppene bør handle om viktige temaer ungdom ønsker å lære mer om ved siden av skolen som blant annet økonomi, estetiske fag og humanistiske fag. Kutt gapet mellom Preben og Jens, lag interessegrupper og gi alle like muligheter. Rikdom går i arv, fattigdom går i arv og kunnskap går i arv.


Les flere innlegg om ulikheter i samfunnet:

Les også

  1. Torbjørn Røe Isaksen: Fire forhold som forsterker eller skaper ulikheter.

  2. Flere må bli bevisste på menns problemer, skriver gutt (18).

  3. Få nordmenn liker å høre at det er diskriminering i arbeidslivet, skriver Abdirahman Hassanm (18).


Hør Aftenpodden Si ;D: Hva betyr det at Even er manisk?

Og kan han likevel være forelsket i Isak? Dette var spørsmål Skam-fans stilte seg etter at det kom frem at Even er manisk. Vi spurte Si ;D-psykologen.

Hør svarene her:

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Fattigdom
  3. Rikdom