SiD

Angrep på homofile kan også skje i Norge | Jakob Semb Aasmundsen

  • Jakob Semb Aasmundsen
Hatet til terroristen er mer utbredt enn vi tror. Og det blir naivt å tenke noe annet, skriver debattanten.

Si ;D-innlegg: Det er ikke til å stikke under stol at homofili fortsatt provoserer mange muslimer. Også i Norge.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Artikkelforfatter er grunnlegger av organisasjonen World Against Prejudice, som jobber for å bekjempe fordommer, blant annet mot homofile.

Jeg vet at man ikke skal skrive i avisen når man er sint. Men jeg kan ikke vente.

Uansett hvor rasende jeg måtte være.

Denne helgen var det stor feiring av seksuelt mangfold på Skeive dager i Bergen. På paraden lørdag gikk menn, kvinner og de som ikke defineres som noen av delene, stolte og skamløse i Bergens gater og feiret friheten sin.

Friheten til å elske den de vil.

Samtidig på andre siden av Atlanteren blir den samme stoltheten og friheten krenket på det groveste.

Største masseskyting i amerikansk historie

På natt til søndag spaserer Omar Saddiqui Mateen inn på nattklubben Pulse Nightclub og begynner å skyte.

På nattklubben, som selv har utnevnt seg selv til den heteste homsebaren i Orlando, blir homofile, lesbiske, bifile og transseksuelle plaffet ned. Slaktet. I den største masseskytingen i nyere amerikansk historie.

Massakren er et angrep på alle ikke-heterofile verden over

Man kan si mye om de latterlige våpenlovene i USA som lot Mateen lovlig kjøpe et krigsvåpen dagene før angrepet, men det er ikke der min bekymring ligger i denne omgang.

Muslimske Mateen valgte seg ut homofile, som gruppe, som målskive. Og som homofil føler jeg meg selvfølgelig personlig angrepet.

Massakren er et angrep på alle ikke-heterofile verden over. Og deres venner, familie og alle andre med troen på kjærlighet.

Homohat i muslimske miljøer

Den islamske staten (IS) har gått ut og tatt på seg skylden for angrepet. Om dette er sant i skrivende stund er ikke bekreftet, men Mateen hadde før angrepet erklært sin støtte til IS.

Faren hans, Seddique Mir Mateen, sier i et intervju med TV-kanalen NBC at sønnens angrep ikke var religiøst motivert. Likevel forteller han at sønnen har vist klare, homofobe trekk; senest for et par måneder siden hadde han visstnok blitt rasende over å se to menn kysse i Miami.

Hatet til terroristen er mer utbredt enn vi tror

Hvor kommer dette raseriet fra? Er Mateen bare en ensom ulv? En galning uten meningsfeller?

Jeg tror svaret er nei. Hatet hans er mer utbredt enn vi tror.

Og det blir naivt å tenke noe annet.

Kan også skje i Norge

Det er mulig at et slikt raserianfall ikke er motivert av islam, slik faren sier, men det blir mer et teologisk spørsmål. Det er likevel mulig å påpeke at homofobe holdninger er sterkt til stede i muslimske miljøer, også i Vesten.

Ikke bare terroristsympatiserende miljøer, men hverdagsmuslimske miljøer.

Jeg har opplevd lite homofobi i mitt 20 år lange liv, men det lille jeg har møtt har kommet fra kristne og muslimer. Det aggressive homohatet har kommet fra ungdommer med muslimsk bakgrunn.

Det er selvfølgelig lang vei fra hverdagshomofobi til massedrap av homofile, men det er ikke til å stikke under stol at homofili fortsatt provoserer mange muslimer. Også i Norge.

Og får dette raseriet utvikle seg i radikaliserte miljøer, er veien til et slikt angrep liten.

Vi må derfor ikke tulle oss inn i en falsk trygghet og tro at dette bare kan skje i USA.

Løsningen er både integrering og assimilering

Utfordringen fremover blir å dempe raseriet og frustrasjonen blant muslimer flest og forhindre at de ekstra utsatte blir skjøvet inn i terroristenes favn.

Jeg tror nøkkelen ligger i enda bedre integrering, men også (nå kommer det skumle ordet) assimilering!

Da mener jeg ikke den ekle Tvinge-innvandrerne-til-å-gi-slipp-på-alt-av-sin-gamle-kultur-assimileringen. Ikke den sosialdarwinistiske Vår-vestlige-kultur-er-overlegen-alle-andres-assimileringen.

Jeg snakker om assimilering i form av at vi vennlig inviterer innvandrere som ennå har et middelaldersk syn på kjønnsroller og seksualitet, inn i det menneskerettighetsorienterte storsamfunnet vi kaller Norge.

Inviterer dem inn i det sosialt liberale samfunnet vi har jobbet for og er stolte av.

Slik at endelig også kvinner i muslimske miljøer kan bli befridd fra den sosiale kontrollen. Så de ikke lenger trenger å være underkastet mannen, men kan nyte godt av friheten og likestillingen vi har i Norge.

Ved å invitere dem inn istedenfor å skyve dem ut, vil forhåpentligvis selv de mest konservative muslimene få dempet raseriet sitt

Sånn at endelig også muslimske menn kan løsrive seg fra urgamle kjønnsidealer. Så de ikke trenger å opprettholde fasaden om den tøffe, fysisk sterke og psykisk plettfrie machomannen.

Som etnisk norske menn kan de tillate seg å være sårbare.

Ved å invitere dem inn istedenfor å skyve dem ut, vil forhåpentligvis selv de mest konservative muslimene få dempet raseriet sitt og se at også seksuell frihet er et gode som er verdt å verne om – ikke hisse seg opp over.

Det er ikke for sent

Heldigvis har vi stadig flere muslimske ungdommer som tar avstand fra de homofobe og kvinneundertrykkende holdningene til de eldre generasjonene.

Vi har for eksempel Fatema Al-Musawi som jobberfor homofilt ekteskap i moskeen.

Vi har Sofia Nesrine Srour som jobber iherdigmot æreskulturen og sosial kontroll.

Og vi har Faten Mahdi Al-Hussaini som gjennom organisasjonen JustUnity forsøker å forebygge nettopp den islamske ekstremismen som vi så i Orlando denne helgen.

De viser at vi ikke må gjøre som Donald Trump og republikanerne, de tyr til hat og vil stenge muslimene ute.

De viser at vi må stå sammen om integrering og assimilering.

Og de viser at det fortsatt ikke er for sent.


Mer om angrepet?


Hør podkast med tre skamløse arabiske jenter

– Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå, skrev Nancy Herz (20) og Sofia Srour (21) på Si ;D.

Sammen med Amina Bile (17) diskuterer de skam og ære i denne podaksten. Bile ble så inspirert av Srour og Herz at hun selv valgte å stå frem som skamløs.

Hør den med ett klikk her:


Les mer om

  1. Den islamske staten (IS)
  2. USA
  3. Homofili
  4. Orlando-terroren