Gruvedriften i Finnmark blir en klimanæring, ikke en katastrofe | Armin Braimi

  • Armin Braimi (18)
Aksjon «Nei til gruvedumping i Repparfjord» foran slottet i Oslo forrige uke.

Si ;D-innlegg: Midt i symbolpolitikken rundt klima og miljø glemmer vi å være realistiske.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I debatten om Norges fremtidige levebrød er det alltid noen som ikke er fornøyde.

Klimabevegelser vil utfase olje og gass på symbolsk grunnlag. Vindmøllene er ikke ønsket av dem som mener de er stygge eller er et for stort inngripen i naturen.

Armin Braimi (18). Nestformann Oslo FpU.

Her deler jeg Torbjørn Røe Isaksens frustrasjon. Debatten belyser destruktiv kritikk fremfor løsninger. Når man diskuterer hva Norge skal leve av i fremtiden, glemmer man ofte å diskutere fremgangsmåten.

Les også

Elleve fakta om omdiskutert gruvedrift i Repparfjorden

Urealistisk

For eksempel har AUF vedtatt styrt avvikling av oljeindustrien innen 2035. At AUF som er for en stor velferdsstat, ønsker å kutte dens største inntekt, er urimelig nok i seg selv.

Det er nødvendig med en omstilling som baserer seg på det som funker. Mange land i Europa bruker fremdeles mye kull, som slipper ut dobbelt så mye CO2 enn det gass gjør. Derfor burde Norge selge mer gass til Europa.

Samtidig tjener Norge opp mye penger, som gir rom for en handlingsøkonomi for investeringer og utviklingen av grønne næringer.

Les også

– Folk ellers i landet må forstå at vi må ha noe å leve av vi også

Gruvedrift er lønnsomt

Nå møter regjeringens konsesjon for gruvedrift i Nussir-feltet motstand, grunnet planen om å dumpe gruveavfallet i Repparfjorden i Finnmark.

På bakgrunn av miljøskadene har flere ungdomspolitikere ledet store aksjoner mot dumping. Skal vi nekte avfallsdumpingen i Repparfjorden, vil alternativet være å ikke drive gruven i det hele tatt.

Ungdomspartier som AUF, Unge Venstre og Rødt glemmer at gruvedriften vil være en klimanæring. Det vil utvinnes kobber i gruven, som har enorm etterspørsel.

Kobber brukes til elektrifiseringen av Norge og Europa. Kobber brukes også til elbiler, elbåter, og elfly. Kobber er dermed en viktig forutsetning for innovasjonen i det grønne skifte. Et grønt skifte skjer ikke over natten.

Midt i symbolpolitikken rundt klima og miljø, glemmer vi å diskutere de realistiske fremgangsmåtene. Vi står overfor en stor klimautfordring. Da faller det på sin egen urimelighet at AUF, Unge Venstre, Rødt og andre ungdomspartier skal stoppe det som er gode klimatiltak.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.