SiD

Vær så snill – vær kritisk før du deler | Kaddy Marong

  • Kaddy Marong (21)

Olje- og energiminister Terje Søviknes (Frp) fikk mye kritikk da han delte denne videoen på Facebook i forrige uke. Foto: Skjermdump

Si ;D-innlegg: En kilde blir ikke mer troverdig bare fordi den bekrefter synspunktet ditt.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Å se at folk blindt stoler på alt de får presentert som fakta på Facebook er ikke bare frustrerende, det er også svært urovekkende.

Ikke alt er sant

At selveste olje – og energiministeren, Terje Søviknes (Frp), i forrige uke delte en video publisert av det antiislamistiske partiet Britain First, er mildt sagt sjokkerende. Spesielt når videoen kommer med en rekke upålitelige påstander uten å vise til konkrete kilder.

Selv om Søviknes etter kort tid slettet videoen, var han likevel med på å spre propaganda, og skaden var allerede gjort så fort han valgte å klikke på «del». At han ikke engang tok seg tid til å sjekke hvem avsenderen var før han bestemte seg for å spre videoen, uroer meg.

Problem hos begge sider

Feilinformasjon i form av Facebook-poster florerer ikke bare på høyresiden. Under det amerikanske presidentvalget ble dette sitatet av Donald Trump mye delt av hans, helst venstrevridde, motstandere:

«If I were to run, I'd run as a Republican. They're the dumbest group of voters in the country. They believe anything on Fox News. I could lie and they'd still eat it up. I bet my numbers would be terrific.»

Det sa han ikke.

Selv om man mener Trump er uegnet som president, betyr ikke det at man burde stille seg mindre kritisk til det negative som skrives om ham.

Dette er et problem som strekker seg over hele det politiske landskapet. Folk må innse at en kilde ikke blir mer troverdig bare fordi den bekrefter deres allerede eksisterende holdninger og synspunkt.

Vær kritisk

Denne hyppige spredningen av feilinformasjon kan gi enorme konsekvenser. Derfor må man, som mottager, være mye mer kritisk til informasjonen man møter på sider som Facebook. Mye av stoffet som raskt deles, appellerer til mottagerens følelser, og det ser ut til at mange, opprørte som de er, glemmer å se på hvem avsenderen er i det hele tatt.

Jeg tviler på at de fleste som deler feilinformasjon har onde hensikter, jeg tipper de bare vil gi oppmerksomhet til en sak de har sterke følelser rundt.

Men uansett hvor gode intensjonene deres er, forsterker de likevel et voksende og alvorlig problem.

Så vær så snill; vær kritisk til det du leser, og tenk før du deler!


Les også

  1. Manglende kildekritikk kan ha konsekvenser: Han ble lurt til å tro at Hillary Clinton fanger og torturerer barn i en pizzarestaurant. Så gikk han til angrep, væpnet til tennene.

  2. Nå går NRK, Dagbladet og VG sammen for å bekjempe falske nyheter

  3. Aftenposten mener: Kildekritikk må bli en nøkkelferdighet


Nå har podkasten vår fått nytt navn og ny drakt – hør den her!

I Ungdomspodden svarer sexologisk rådgiver Nanna Klingenberg og psykolog Aksel Inge Sinding på spørsmål fra ungdom.

Denne ukens spørsmål: Bestevennen min på 18 år sliter. Jeg har prøvd å få henne til å oppsøke hjelp igjen, men hun nekter. Er det noe jeg som venn kan gjøre?

  • Hør podkasten gratis med ett klikk her:

Les mer om

  1. Donald Trump
  2. Facebook
  3. Terje Søviknes
  4. Medier