Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt? | Arvid Folke Minh Järnbert

Jeg hører riktignok ikke på Kygo, jeg spiser ikke fredagstaco og i hvert fall ikke fårikål. Men jeg føler meg ganske norsk. Spiller det noen rolle? spør Arvid Folke Minh Järnbert (20).

Si ;D-innlegg: Jeg ble oppkalt etter nasjonalhelten Ho Chi Minh. Svensk far, vietnamesisk mor. Nå bor jeg på en seter uten vann og strøm.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Denne ble vinner-teksten i Si ;D-konkurransen «Nordmannen – hva vil det si å være norsk i 2016?».


Her er en usannsynlig greie for deg: For tiden bor jeg i hjertet av det norske Norge. Definer norskhet hvordan du vil, og du finner det her. Stavkirker? Rett opp i gaten her. Fjell og buldrende fosser? Sitter og ser på Jotunheimen nå. Noe mer progressivt kanskje: Grandis og kebab?

Grandis har du på Kiwi, og det er kebabsjappe i gågaten. De kaller dette Peer Gynts land.

Her bor jeg, i en fjellhytte på en gammel seter. Et avbrekk fra Oslo. De som bygde denne seteren, var skikkelige nordmenn.

De snakket bredt og fikk besøk av Ivar Aasen. De fortalte om Per og Pål og om Asbjørnsen og Moe. La oss kalle dem urnordmennene.

Er jeg norsk nok?

Det er usannsynlig at jeg bor her fordi jeg ikke er norsk. Jeg ble født i Vietnam. Tante kjørte meg fra fødestuen på moped med stråhatt til hjelm. Noen dager senere var jeg i tempelet, blant røkelse og Buddha-statuer i gull. Jeg ble oppkalt etter den kommunistiske nasjonalhelten Ho Chi Minh. Svensk far, vietnamesisk mor.

Arvid Folke Minh Järnbert (20).

Noen dager senere var jeg i tempelet, blant røkelse og Buddha-statuer i gull.

Jeg ble oppkalt etter den kommunistiske nasjonalhelten Ho Chi Minh. Svensk far, vietnamesisk mor.

Nå henter jeg vann i bekken som disse urnordmennene først oppdaget. Mine flate øyne og gule hender har arvet deres land, og jeg spør: Er jeg norsk nok? Har jeg passert en viss norskhetsgrense for å overta denne karrige jorden?

Jeg tror ikke urnordmennene hadde brydd seg om hva det ville si å være norsk

På 17. mai synger jeg nasjonalsangen. På 22. juli blir jeg rørt når Ole Paus synger «Mitt Lille Land». På vinteren heier jeg på Northug & Co som staker seg gjennom en forblåst skog i Finland.

Jeg hører riktignok ikke på Kygo, jeg spiser ikke fredagstaco og i hvert fall ikke fårikål. Men jeg føler meg ganske norsk. Spiller det noen rolle?

Det skader å kategorisere folk

Jeg tror ikke urnordmennene hadde brydd seg om hva det ville si å være norsk. For dem holdt det å jobbe flittig, være ålreit og unngå å ligge med kona til naboen. Det var viktigere å være gode mennesker enn gode landsmenn.

For dagens nasjonalister, derimot, gjelder det motsatte: Trump om ekte amerikanere og Listhaug om nordmenn som spiser gris og viser ansiktet sitt. De vil stenge landegrensene, definere det som er på innsiden og stigmatisere dem som er annerledes.

Jeg vet ikke om jeg vil være med på leken deres. Det gjør mer skade enn godt å kategorisere og polarisere folk.

Aftenposten Si ;D spør: Hva vil det si å være norsk? Jeg spør: Hvorfor må vi diskutere det? Hvorfor spille det spillet?

Nasjonalstaten er ikke viktig her – verden er

Nasjonalstaten er ikke viktig

Vår generasjons utfordringer, som global oppvarming, artsutrydning og flyktningkrisen, løser vi ikke ved å tenke som nordmenn; vi må tenke som mennesker.

Nasjonalstaten er ikke viktig her – verden er. Jeg er gjøvikenser, svensk, vietnameser og verdensborger.

Men først og fremst er jeg et menneske. Det siste bør vel holde?


Spørsmålet «hva vil det si å være norsk i 2016?» fikk mange til tastaturet. Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:


Møt vinnerne i podkast! Hvorfor må vi høre til en gruppe?

Aldri før har noen jobbet så hardt for å komme til podkast-studioet vårt som vinnerskribent Arvid Folke Järnbert!

Han har reist i flere timer fra tømmerhytta på Vinstra, med pulk, ski og feller for å komme til oss og snakke om vinnerteksten. Tredjeplass-vinner Maja Sæternes er også med, sammen med vår faste psykolog Jørgen Flor.

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn?

  • Hør med ett klikk her:

Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her