SiD

Vi har nådd punktet hvor du er forpliktet til å føle kroppspress

Si ;D-innlegg: Grensen mellom å være lei seg og depresjon er helt hvisket ut. Det er kanskje på tide å utvide begrepet normalt.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det er forventet at jenter i 10. klasse skal ligge i mørke hull og gråte til det ikke er tårer igjen, skriver Else Marie T. Sannerholt. Hun tror avisene må ta mye av skylda. Foto: Solum, Stian Lysberg

Da jeg kom hjem fra skolen forrige uke, lyste et interessant blad i postkassen mot meg. Med feite røde bokstaver som dekte hele fremsiden, sto det: «De skjøre jentene».

Dette måtte være utrolig viktig. Dette var ikke Vest-Telemark blad som bruker sine fete typer til å fremheve menn i bunad som gnikker på rosemalte feler.

Jeg stakk bladet ned i sekken og kunne nesten ikke vente med å se hva slags mesterstykke som ventet meg da jeg skulle bla om. Jeg ble nokså skuffet da jeg skjønte hva dette dreide seg om.

Du skal ikke være fornøyd med deg selv

Nederst på siden sto tallene fra årets Ungdata-undersøkelse. Ungdata-undersøkelsen blir gjennomført en gang i året med elever på ungdomstrinnet. Undersøkelsen viste at 23 prosent av jentene har depressive symptomer. Én av tre jenter er ikke fornøyd med utseendet sitt.

Det er forventet at jenter i 10. klasse skal ligge i mørke hull, gråte til det ikke er tårer igjen, og ha hjerner som knekker sammen på grunn av press

Det er kommet til det punktet hvor du er forpliktet til å føle kroppspress for å passe inn i mengden. Du skal ikke være fornøyd med deg selv. Det er forventet at jenter i 10. klasse skal ligge i mørke hull, gråte til det ikke er tårer igjen, og ha hjerner som knekker sammen på grunn av press.

Du må streve med noe

Det er blitt unormalt å være normal. En tid var jeg forvirret og følte meg helt utenfor, det lå en forventning om at jeg, siden jeg var jente og 15 år, måtte streve med noe.

Jeg kjente etter, men nei. Ikke noe her, ikke noe der.

Endelig var det noen som fant frem stempelet: Flink-pike-syndrom! Nå kunne jeg endelig komme inn i varmen.

«Bli deprimert du også»

Selvfølgelig skjønner jeg at mange jenter har problemer, men det virker som om avisene driver reklame med spesielt fokus på jenteproblematikk. «Bli deprimert i dag du også, og få dårlig selvfølelse med på kjøpet».

Kanskje vi kan få et eget TV— program? «Livet etter tenåringsdepresjonen» eller «TV 2 hjelper deprimerte tenåringsjenter – Spesial».

For å få litt kontrast er det jo mulig å sende dette programmet etter «Slankekrigen». For selv om alle ungdommer har depressive symptomer og spiseforstyrrelser øker fedmen, så alle kan jo ikke føle så mye på kroppspresset.

Jeg tror avisene må ta skylda.

De har tydeligvis ikke vært flinke nok til å spre det glade budskap om depresjon, spiseforstyrrelser og anoreksi.

Men er det depresjon?

Når omtrent én av fire jenter har depressive symptomer, er det noe som ikke stemmer. Jeg tror hovedproblemet er at mange jenter misforstår ordet «deprimert».

Jeg mener, jeg skjønner at de kan bli utrolig ulykkelige fordi de har slått opp med kjæresten, eller fordi de ikke har fått nok «likes» på Instagram. Jeg er bare ikke helt sikker på om dette kvalifiseres som depresjon.

Grensen mellom å være lei seg og depresjon er helt hvisket ut. Det er kanskje på tide å utvide begrepet normalt.

Det er normalt å være lei seg, det er normalt å ikke se ut som Taylor Swift og det er normalt å ha en dårlig dag.

Jenter er ikke skjøre. Det å være lei seg er en del av det å være menneske. Og med den kompetansen og kapasiteten jentene er i ferd med å bygge opp, er det ikke jentene mediene skal være bekymret for – det er guttene.


Else Marie (15) tar opp et problem veldig mange unge kjenner på.

Hver dag, hver time, hvert sekund holder jeg magen inn:

Les også

I dagens samfunn er 65 kilo i overkant mye

«Magnus» (20) kan trene til han kaster opp – bare for å fortsette:

Les også

- Det er gøy å se at musklene vokser. Men man blir aldri fornøyd

Ikke bli med på miss perfect-bølgen:

Les også

Jeg er ikke mer enn en pinne. Men alle de ekstra kiloene jeg bærer av skam og angst, er så utrolig mye tyngre

Følg Si ;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Else Marie T. Sannerholt (15)

Les mer om

  1. Kroppspress
  2. Kropp