Jo, det er på tide å diskutere den spanske mensen-loven i Norge også

Erna Solberg, partileder i Høyre, sa under partilederdebatten på TV2 at hun ikke mener det er nødvendig med en egen lov om fri fra jobb under menstruasjon. Dette er Sunniva Liljedahl uenig i.

En lov som gir permisjon fra jobb under menstruasjonsperioder, ville gjort hverdagen enklere for mange.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Under partilederdebatten på TV2 i forrige uke ble Høyres partileder Erna Solberg spurt om det burde innføres en lov som gir rett til fri fra jobb under menstruasjonsperioder. Et slikt lovverk ble tidligere i år innført i Spania.

Ikke nødvendig?

Solberg mener derimot at det ikke er nødvendig, og argumenterte med følgende:

«De som har alvorlige menstruasjonssmerter, vil få sykmelding og mulighet til å være hjemme. Sånn er vår arbeidsmiljølov. Vi trenger ikke lage en egen lov om det. Jeg har klart å være på jobb i alle årene med dette, og jeg har noen år med menstruasjonsperioder.»

Så fint for deg, Erna. Men hva med alle oss som ikke er like heldige?

Det er estimert at opptil 10 prosent av alle menstruerende har endometriose, ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI). Dette er uten alle mørketallene. Dessverre tar det fortsatt gjennomsnittlig syv år å få stilt diagnosen.

Fjerne stigma

Endometriose kan opptre i forskjellige skalaer, men for de fleste vil det være en merkbar belastning i hverdagen. Derfor ville et lovverk lignende det som er i Spania, hjulpet ekstremt. Det kunne også ha bidratt til å fjerne deler av stigmaet rundt endometriose og andre lignende tilstander.

Selv om man er blitt diagnostisert på papiret, er ikke det til så mye hjelp om det ikke tilrettelegges på arbeidsplassen.

Denne debatten er ikke blitt tatt ordentlig ennå. En eventuell lov må selvsagt opp til ordentlig vurdering med både for- og motargumenter.

Derfor ber jeg Solberg og andre politikere om å forestille seg å gå en dag i min eller andre med endometrioses kropp, for så å vurdere grundig om et lovverk knyttet til menstruasjon og fravær fra jobb er nødvendig.

Innleggsforfatteren er medlem av Endometrioseforeningen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først. Hold deg til saken!