Ta oljeplattformene ut av ørene og lytt til Afrika!

Sentralstyremedlem Tale Hammerø Ellingvåg (21) i Natur og Ungdom, er en av ungdomsdelegatene som blogger fra klimatoppmøtet i Lima. På Si ;D forteller hun i dag om hvordan de afrikanske landene er foregangslandene i forhandlingene.

De som faktisk tar ansvar under klimaforhandlingene, er de som bor sør for velferdsstaten, skriver Tale Hammerø Ellingvåg (21) - en av ungdomsdelegatene på klimatoppmøtet i Lima.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.
Ungdomsdelegatene i Lima deltok tidligere denne uken i en aksjon om fossil energi.
Ungdomsdelegatene i Lima deltok tidligere denne uken i en aksjon om fossil energi.

Den grunnleggende årsaken til klimaendringene er forbruket av fossil energi.

Dette er ikke noe nytt, dette er ikke kontroversielt. Det er nesten litt kjedelig å lese. Hvorfor blir så ikke dette forbruket diskutert på klimaforhandlinger? Grunnen er enkel: Ingen som tjener seg rike på fossil energi har lyst til å kutte i utvinningen. Derfor har regjeringer i alle år strategisk snakket om klimagassutslipp separat fra energi. Dette er imidlertid i endring.

Afrikanske land i front

Før årets klimaforhandlinger i Lima har en gruppe afrikanske land foreslått at man snakker om ordninger for fornybar energi, og hvordan man konkret kan få til en rettferdighetsbasert global omstilling til et grønt samfunn, som en del av forhandlingene.

Det er ikke så rart at det er de afrikanske landene som foreslår dette. Klimaendringene vi har forårsaket ødelegger allerede millioner av menneskers liv, og at vi må ta ansvar for å gjøre noe med dette samtidig som vi kutter utslipp.

De rike landene har tjent på det

Historisk ansvar er et omdiskutert prinsipp i forhandlingene. Rike land vil at alle skal kutte masse utslipp sånn at de kan få være med og bruke av den lille biten fossil energi verden fortsatt kan brenne.

Fattige land har hatt små utslipp historisk. Det er rike land som har tjent på klimagassutslipp og har et historisk ansvar. De fattige landene framhever at de selv ofte er folkerike land som ikke har store utslipp per hode.

Deres mulighet for å kutte avhenger av at rike land møter sine forpliktelser når det kommer til penge— og teknologioverføringer.

Rik, oljeselgende mobb

Per nå står Norge som en del av en rik, oljeselgende mobb, og sier at man kun skal forplikte seg til utslippskutt, og ikke andre tiltak som klimatilpasning. Norge er på vei til å forkaste prinsippet om historisk ansvar.

«Alle må ta ansvar for klimaet», pleier vi å bruke som unnskyldning.

Er vi en klimanasjon?

Vel, Afrika-gruppen har tatt ansvar. De har foreslått at man begynner å ta energi-aspektet konkret inn i forhandlingene, og gjør noe med overforbruket av kull, olje og gass. Dette gjør de mens vi skal til og sette i gang enda mer oljeboring utenfor kysten vår.

Vi sier vi er en klimanasjon. Da er det på tide at vi ser energiforbruk og klima som én ting, tar oljeplattformene ut av ørene våre og begynner å lytte til de afrikanske landene.

Du kan følge de norske ungdomsdelegatene på klimatoppmøtet gjennom blogginnlegg på sid.no

Her kan du lese tidligere innlegg fra ungdommene:

Les også

Det er ikke bare på klimatoppmøtet det gjelder 

Les også

Klare for klima i Lima

Tale Hammerø Ellingvåg (21)