Fritt skolevalg er faktisk fritt | Tora H. Kildehaug

 Vi lærer ulikt og velger ulikt – og nettopp derfor er fritt skolevalg så viktig, mener debattanten.

Si ;D-innlegg: Vi må ikke gjøre fritt skolevalg til syndebukken. Ordningen er rettferdig.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Si ;D 25. mai skriver leder i Bergen AUF Katrine H. Johannessen (17) at det ikke er noe som heter fritt skolevalg fordi ikke alle har mulighet til å komme inn der de vil. Men fritt skolevalg er faktisk fritt!

For meg handler ordningen om at elevene selv vet best hva de vil og hvilken skole som passer dem. Folk er ulike.

Vi lærer ulikt, vi velger ulikt og vi velger ikke alle å bli det samme – og nettopp derfor er fritt skolevalg så viktig!

Tora H. Kildehaug

Vi ser nå at fraværet har stupt, det er færre som dropper ut, vi gjør det bedre på internasjonale prøver og læringen går opp.
Derfor er det også dumt å gjøre fritt skolevalg til syndebukk, for det er problemer på enkelte skoler.

Vi trenger flere lærere

Det finnes ingen skole som er perfekt, det finnes utfordringer og det finnes problemer som ikke bare kan løses med et tastetrykk.

Derfor må vi sette inn flere ressurser og flere lærere på skolene hvor det trengs i stedet for å ta fra tusenvis av elever friheten til å velge selv.

For meg virker det veldig rart å skulle slutte med en ordning hvor så mange elever kommer inn på skolen de drømmer om å gå på. Bare i Oslo kommer sju av ti inn på den skolen de vil og hele ni av ti inn på den studieretningen de ønsker seg.

Les også

Min drøm for skolen er at fritt skolevalg blir enda friere, skriver Susanna Aske Bredenbekk i Unge Venstre

Fritt skolevalg er rettferdig

Johannessen og AUF i Hordaland mener alle bør kunne komme inn på nærskolen sin, i tillegg til at man bør kunne søke på andre skoler med karakterene som bakgrunn.

Hvis problemet er at sterke elever med gode karakterer kan søke seg bort, så vil akkurat det samme skje med den modellen Johannessen presenterer.

Da er det bare sterke elever som har gode nok karakterer som vil kunne søke seg bort, mens elever som for eksempel sliter med mobbing og har et dårlig snitt, må bli værende på nærskolen.

Fritt skolevalg er rettferdig for alle elever som vil bytte skole, uansett om det er fordi de har sterke karakterer eller av andre grunner.

Det er ikke et problem at folk vil bytte skole, det er en kjempegod mulighet!


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.