SiD

Hvordan kan jeg slutte å være så sur? Hva er klitoris? Er det vondt å bruke tamponger? Hvorfor er jeg så trist hele tiden?

Helsesøster Anne Bentzrød og sexologisk rådgiver og psykologisk sykepleier Anders Røyneberg svarer i spalten Sex, psyke og ungdomsliv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg krangler mye med en venn og fikk beskjed om å slutte å være så sur. Hvordan gjør jeg det? spør jente (15). Foto: Håkon Jøssang (illustrasjon)

Hvordan kan jeg slutte å være så sur?

Jeg blir sur for nesten alt veldig fort. Jeg klarer ikke å snakke for meg, og det ser ut til å irritere folk. Jeg krangler mye med en venn og fikk beskjed om å slutte å være så sur. Hvordan kan jeg få til å slutte å være så sur og greie å snakke for meg?

Jente (15)

Det er slitsomt å ha det sånn at du blir sur veldig fort. Surhet, irritasjon eller sinne kan komme raskt uten at du egentlig skjønner hvorfor det kommer. Surhet kan også komme som et uttrykk for tristhet eller at du er lei deg.

Det er ikke alltid så lett å kontrollere slike følelser, men det er mulig å bli bedre på det.

Særlig i puberteten kan følelsene svinge ekstra mye og raskt. Når du er 15 år, er du antagelig midt i puberteten, og da er det økt produksjon av kjønnshormoner som også påvirker følelsene så de er sterke og skifter raskt.

Når du har skrevet inn til oss om dette, viser du vilje til å gjøre noe med problemet.

Da har du faktisk allerede startet med å løse det.

Her er noen råd for hvordan du videre kan jobbe med det:

• Lær deg å kjenne igjen situasjoner som gjør at du blir fort sur.
Tenk på «surhetsignalet» som et slags trafikklys: når du merker signalet, vet du at du er i ferd med å bli sur. Legg merke til hva som gjør at du blir sur og hvilke tanker du får som gjør deg sur.

Det er ofte tanker som du ikke er helt bevisst, som for eksempel tanker om at andre ikke forstår deg.

• Tenk før du prater.

Når du er sur eller sint, får du lyst til å få irritasjonen ut, og da kan det lettere bli krangel. Et godt råd er å tenke seg om en gang ekstra før man kjefter eller krangler, og minne deg selv om at krangel bare gjør ting verre. Tell til ti inni deg hvis det er noe som irriterer deg.

Bruk litt tid på å tenke over det du skal si.

• Informer andre om planen din.
Du kan si til noen du har tillit til at du jobber med ikke å bli så fort sur. Noen kan støtte deg og heie på deg. Husk også på å gi deg selv ros når du har greid å følge planen.

• Minn deg på planen din hver morgen og gå igjennom hva du skal gjøre om du kjenner tegn til surhet.

Dette kalles situasjonsforberedende trening, og det virker!

Lykke til!

Vennlig hilsen Anne


Klitoris er faktisk veldig lik penis, bare i en mye mindre versjon. Foto: NTB Scanpix

Hva er klitoris?

Hva er egentlig klitoris, og hvor finner jeg den?
Hilsen jente (16)

Klitoris er nesten som en ert, og den er plassert der de indre kjønnsleppene begynner. Klitoris har faktisk bare én funksjon – det er å gi nytelse og orgasme.

Faktisk må de aller fleste kvinner stimulere klitoris for å kunne få en orgasme.

Den delen av klitoris du ser på utsiden, er mye større på innsiden. Klitoris strekker seg omlag 6-12 cm inn i kjønnsorganet. Selv om klitoris ser liten ut, er den større enn du kanskje tror.

Når kvinner får lyst på sex, svulmer klitoris opp, noe som gjør den større, hardere og stivere. På samme måte som en penis blir stiv ved at det strømmer blod til svamplegemet i penis, skjer altså det samme hos kvinner.

Klitoris er faktisk veldig lik penis, bare i en mye mindre versjon.

Jeg vet det er mange unge kvinner på din egen alder som lurer på det samme. Ved å utforske eget kjønnsorgan, blant annet klitoris, blir du bedre kjent med deg selv, og da vil du også bli tryggere. Husk at du eier egen kropp og bestemmer over den.
Lykke til med utforskningen!

Vennlig hilsen Anders


Jeg er så lei av å være trist. Er det noe galt med meg?

Jeg har følt meg trist i flere uker, og i det siste har jeg hatt enkelte selvmordstanker. Jeg tenker ikke å gjøre noe, men jeg er så sliten i hodet. Jeg har den senere tid hatt det vanskelig på skolen med litt mobbing, og foreldrene mine har kranglet mye. Det verste er over nå, men jeg er så lei av å være trist og lei. Er det noe galt med meg?

Hilsen gutt (18)

Det er ikke noe galt med deg, husk det. Når livet ditt blir vanskelig, får du tanker om at det hadde vært enklere ikke å leve videre. Får du tanker om selvmord, er det et tegn på at du trenger å snakke med noen om hvordan du har det.

Du forteller om kjipe opplevelser i det siste, både mobbing og foreldre som krangler. Kanskje dette er grunnen til at du er så trist og lei? Opplever en mye trist, kan en bli deprimert. En del deprimerte mennesker får selvmordstanker.

Heldigvis går en depresjon over!

I blant tar det tid å bli bedre, derfor må du ikke gi opp nå.

Jeg er så sliten i hodet, skriver gutt (18). Foto: NTB Scanpix

Skulle selvmordstankene dine forsterke seg og du legger konkrete planer, vil det bli kritisk og farlig. Derfor håper jeg du tar kontakt med noen og ber om hjelp.

Er det vanskelig å si det med ord, skriv ned tankene dine og hva du trenger hjelp til på en lapp, og så kan du gi denne lappen til den som skal hjelpe. Det kan være helsesøster på skolen, foreldre, lærer, en god venn, eller så kan du oppsøke helsestasjonen for unge der du bor.

Du kan også benytte deg av ulike ungdomschatter. De er anonyme og gratis.

Jeg vil råde deg å bruke mindre tid på å tenke på døden og mer tid til å finne grunner til å fortsette med livet!

Det kan hende at du en dag om et år eller fem år liker livet ditt akkurat som det er.

Du kan lage en liste over alle grunnene til at du vil fortsette å leve - ting du ser frem til, ting du håper på, hvordan andre ville hatt det om du tok livet ditt - hva som helst som kan være grunner til å fortsette å leve. Du kan lage listen lengre hver gang du kommer på noe. Når du får tanker om døden, ta frem listen og les gjennom den.

Jeg vil ønske deg lykke til. Ta godt vare på deg selv.

Vennlig hilsen Anders


Jeg har hørt at det er vondt å bruke tamponger hvis man ikke har hatt sex før, skriver jente (13). Foto: NTB Scanpix

Er det vondt å bruke tampong?

Vi skal ha svømming på skolen neste uke. Det er akkurat den uka jeg pleier å ha mensen, og jeg bruker ikke tampong ennå. Jeg har hørt at det er vondt å bruke tamponger hvis man ikke har hatt sex før. Stemmer dette, eller kan jeg bruke tampong allerede nå?
Jente (13)

Hvordan man løser det med mensen når man har svømming, er det mange som lurer på.

Det er mulig å få til å bruke tampong, slik at du kan løse det på den måten. Men det kan kreve litt øvelse, og det må jo være noe du selv ønsker.

Øv deg med den minste tampongstørrelsen når du blør en del. Da er det lettest å få satt den inn.

Sett deg litt på huk eller stå med ett ben på toalettsetet. Følg bruksanvisningen i pakken. Pass på at du får dyttet tampongen godt inn. Den vanligste grunnen til at det er ubehagelig å ha inne en tampong, er at den ikke er dyttet langt nok inn.

Frem til du ønsker og greier å bruke tampong, kan du prate med læreren og ha med melding, slik at du slipper å svømme akkurat de dagene du har mensen.

Det gjelder sikkert flere i klassen, og læreren er vant til problemet og kan nok gi dere et alternativt opplegg til svømmingen.

Vennlig hilsen Anne

Lurer du på noe om sex, psyke eller ungdomsliv? Send inn spørsmålet ditt her.

Les mer om

 1. Si ;D

Si ;D

 1. SID

  Mamma har fått kreft. Men dette er ikke et trist innlegg

 2. SID

  I desember er vi omtenksomme. Så kommer det nye året, og vi blir selvsentrerte igjen

 3. SID

  Jeg har vært klimaaktivist i seks år, men aldri vært så provosert som nå

 4. SID

  I Brasil lærer jeg mer om feminisme enn jeg gjorde på skolebenken

 5. SID

  De nye klesreglene til SATS er ikke krenkende. Å trene i magetopp er ingen menneskerett.

 6. SID

  Slangebitt er en glemt helsekrise det må snakkes mer om