SiD

Slik lykkes du på eksamen

 • Hana (20)

Kjære alle medstudenter, vi går sammen en mørk periode i vente, men forhåpentligvis har vi kunnskapen til å bestå og overleve. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix

Vi studenter går nå inn i en mørk periode.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Bare ordet eksamen kan få en typisk student til å få klump i magen, klamme hender og en evig frykt om at de ikke skal klare å bevise at de er gode nok. Frykten for at man sitter der på selve dagen – klokken tikker og arket er blankt.

Alle rundt deg skriver for harde livet, mens du sitter der og tenker på Mc Donalds på Torgalmenningen. Du tenker på at de ansetter studenter som deg, som tenkte i begynnelsen av semesteret at «fire måneder er jo god tid til å lære seg pensum» og «jeg dropper forelesning i dag, til fordel for å ligge hjemme og se repriser av Paradise Hotell».

Eksamen er rett rundt hjørnet, noe som fører til at nervene er i helspenn og man ikke klarer å tenke klart. Hvis man har det gøy, får man dårlig samvittighet fordi man ikke leser, og når man leser har man dårlig samvittighet fordi man ikke nyter solskinnsværet høyere makter endelig har velsignet Bergen med.

Men fortvil ikke. Det er ikke for sent å unngå dovasken hos Mc Donalds og samtidig få ståkarakter. Her er noen tips:

HOW TO: EKSAME N

1. Drikk deg snydens

Nå snakker jeg ikke om uken før eksamen, men heller noen uker før.

Drikk deg hinsides full og få unnagjort alt det dumme du ville ha funnet på under eksamensperioden. Ta igjen for tapt tid rett og slett. Ha en heftig hangover dagen derpå, hvor du bare ligger i sengen ser på «How I met your mother» og spiser pizza til du ikke kan reise deg.

Etter en så «craycray» helg er du klar til å plante beina i bakken og fokusere på eksamen.

2. Sett deg realistiske mål

Etter at du har stablet beina kan det være en idé å lage deg noen realistiske mål. Hvis du er den type student som beskrevet i første avsnitt, er sjansene dine for å få A ganske så små. Med mindre du er et geni (sykt irriterende at noen bare har det) eller at du har flaks på eksamen. Men la oss heller fokusere på å krasjlande en grei karakter: alt annet enn F.

Om du derimot er en flink student som har vært tilstede i hver eneste forelesning, lest pensum siden sommerferien i fjor og gjort ekstra oppgaver, som du har spurt foreleser om. Da er du «safe».

3. Åpne boken

Du har fire bøker i hvert fag, og det tilsvarer omtrent 5000 sider å lese gjennom. Hvor begynner du? Først og fremst med å lese sammendragene.

Sammendragene er kapittelets beste punkter og det viktigste du trenger å få med deg — og for å sette det litt i perspektiv: Hadde et kapittel vært en «Godt og blandet»-godteripose, så hadde sammendraget vært de røde bitene (de beste).

Etter å ha lest sammendragene kan du bla gjennom boken, se på illustrasjonene og prøve å forstå dem. Forfattere av studiebøker har et behov for å gå i dybden på ting de mener er viktig, og hva er bedre enn å lage et detaljert «alt-for-vanskelig-til-å-forstå diagram»?

Etter å ha lest sammendragene, og forhåpentligvis forstått illustrasjonene i bøkene, er det bare å slå deg løs med oppgaver. Men glem oppgavene som er i bøkene. Finn heller tidligere eksamensoppgaver. Grunnen til dette er enkel: Forelesere er rett og slett for late til å forandre stort på eksamen hvert år. Sjansene er derfor store for at eksamen er ganske lik den du øver deg på. (En liten takk til alle forelesere).

4. BFF’s

Mest sannsynlig er det noen i vennegjengen din som har «flink student»-genet i kroppen som mange av oss mangler – og nå er det på tide å bli veldig god venn med den personen. Venner som har full peiling på pensum er gode å ha, spesielt når du ikke har peiling i det hele tatt.

5. Brace yourself – Eksamen is coming

Nå har du festet fra deg, jobbet iherdig med sammendrag og eksamensoppgaver, fått deg noen nye «BFF’s» og er forhåpentligvis klar for eksamen. Det er nå viktig at du i den siste perioden bare leser gjennom dine egne notater eller regelark, og lar hjernen din hvile. Du kan nå tenke litt som du gjorde i begynnelsen av semesteret og se tre episoder av «trash-TV» med god samvittighet, for du vet at du har gjort ditt beste.

Så kjære alle medstudenter, vi har en mørk periode i vente – en tid mange har gruet seg lenge til. Men forhåpentlig har vi kunnskapen til å bestå og overleve.

Etter eksamen er det bare å se frem til sol, varme og lange lyse dager, hvor du kan vandre i sommerklær med en is i hånden. En tid som alle studenter har fortjent å nyte.

Lykke til på eksamen og ha en god sommer!

Les også

Nei, alt kan ikke måles med karakterer

Les også

Vår karaktersyke skole

Les også

Et vemodig farvel

Hana (20)

Les mer om

 1. Skole

Relevante artikler

 1. KARRIERE

  Nytt studieår: Ni tips som øker sjansene for toppkarakterer

 2. KARRIERE

  De har fått A på de fleste eksamener: Slik klarte de det.

 3. KARRIERE

  Landets beste forelesere svarer: Slik studerer du mest effektivt

 4. ØKONOMI

  – Jeg har alltid hatet eksamener. Jeg sover dårlig, og får ikke konsentrert meg er kvalm av nerver. Hva skal jeg gjøre?

 5. KARRIERE

  Slik utnytter du skippertakene: – Med en god strategi kan du tilegne deg kunnskap ekstremt raskt

 6. KARRIERE

  Herman Mull (24) gikk fra D til A i snitt. Her er eksamenstipsene hans