SiD

Er dugnaden over? | Louise Vidhammer

 • Louise Vidhammer (20)
  Louise Vidhammer (20)
Samfunnet gjenåpnes litt etter litt fordi det er nødvendig, men det betyr ikke at holdningene og dugnadsånden skal endres, skriver Louise Vidhammer (20). Statsminister Erna Solberg (H) under pressekonferansen 7. april.

En gradvis gjenåpning betyr ikke at vi skal glemme hvor alvorlig denne sykdommen er.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Det virker som det er på tide å ta i et tak igjen.

Er vi blitt immune mot å bry oss?

Er vi blitt immune mot å se konsekvenser?

Dugnadsånden er borte

I kjølvannet av myndighetenes kontrollerte gjenåpning av samfunnet har jeg sett tendenser til at mange tar retningslinjer og råd mye mindre seriøst enn før. Det virker nesten som at mange rett og slett har glemt hva vi og resten av verden faktisk står overfor.

For meg ser det ut til at folk tar seg en velfortjent «ferie» med fest og feiring etter flere uker med strenge restriksjoner. Dette dokumenteres selvsagt på sosiale medier uten noen form for skam eller videre refleksjon. Det er skremmende.

Ikke misforstå meg, jeg er meget innforstått med at situasjonen vi alle står i nå, er krevende, ekstraordinær og belastende i større eller mindre grad for absolutt alle. Den tærer på psyken, den er surrealastisk for oss alle. Men hvor ble det av dugnadsånden?

Alle har ofret

Bent Høie holdt forrige uke en veldig fin og nødvendig tale til ungdommen. For ja, vi har alle ofret mye. 20-åringen som måtte avbryte utvekslingen sin, 75-åringen som ikke har fått se barnebarna sine, butikkeieren som måtte stenge dørene, og 7-åringen som ikke har fått se venner eller vært på skolen.

Vi har sett hvor fatale konsekvenser dette viruset har på verdensbasis. Restriksjoner som hytteforbud og sosiale begrensninger blir blåbær i forhold til tragediene i resten av verden.

Samfunnet har litt etter litt begynt å åpne igjen. Dette er nok nødvendig med tanke på opprettholdelse av en trygg og sikker økonomi, for at bedrifter ikke skal gå konkurs, for sysselsetting av arbeidsledige, og for at barn og unge skal ha en trygg plass å være utenfor hjemmet.

Louise Vidhammer (20).

Mulig fordi vi har vært flinke

En åpning av samfunnet har blant annet vært mulig fordi helsevesenet og sykehusene er mer forberedt enn tidligere, og fordi folk flest har vært flinke. Norge iverksatte tiltak og restriksjoner tidlig, noe som har resultert i lave smittetall og dødstall så langt sammenlignet med resten av verden. Men vi burde vel ikke ta «seieren» på forskudd?

Det er en grunn til at vi og resten av verden har iverksatt så inngripende tiltak. Samfunnet gjenåpnes litt etter litt fordi det er nødvendig, men det betyr ikke at holdningene og dugnadsånden skal endres.

Her må vi alle ha sunn fornuft. Jeg oppfordrer mannen og damen i gaten og mediene til å bidra med å spre holdninger om å fortsette å bry seg, vise hensyn og følge retningslinjer.

Vi må være føre var. Da kommer vi alle fortere og bedre ut av denne krisen. Samlet og med god samvittighet over at vi gjorde vårt beste.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer fra Si ;D:

 1. Les også

  Hvor privilegert må jeg være for å dra på drømmeskolen?

 2. Les også

  Menn setter skyhøye krav til seg selv

 3. Les også

  Mattestykket er enkelt


Mest lest akkurat nå

 1. 1
  NORGE
  Publisert:

  Trapper opp streiken: 1.300 nye lærere tas ut i streik fra neste uke

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5