SiD

Skal vi ikke få si ifra når politikere ikke tar vår fremtid på alvor? | Sigrid Svendsen Opheim

 • Sigrid Svendsen Opheim (15)
  Sigrid Svendsen Opheim (15)
  Fylkesnestleder, Østfold Natur og Ungdom

Hundretusenvis av barn, unge, voksne og eldre står ved siden av Greta Thunberg. Ikke fordi hun er et ikon, men fordi vi alle ser at tiden er i ferd med å renne ut. Foto: Yves Herman/Reuters/NTB scanpix

Det som skurrer, er at Åse Thomassen har skrevet en hel kronikk hvor hun refser et barn for å ha refset Vestens manglende klimatiltak.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I dag leste jeg en kronikk på NRK Ytring skrevet av Åse Thomassen. Hun kritiserer Greta Thunberg for å bruke «negativ retorikk». Hun mener at Thunbergs holdninger har mange trekk av diktatorers retorikk: «Gjør som jeg sier!»

Er vi virkelig kommet til det punktet hvor godt voksne mennesker sammenligner miljøengasjert ungdom med diktatorer? Skal vi ikke få si ifra når politikere ikke tar vår fremtid på alvor?

Sigrid Svendsen Opheim (15), fylkesnestleder, Østfold Natur og Ungdom

Nei, hun er ikke for ung

Thomassen skriver: «Hun (Greta Thunberg) er klimaets pekefinger. For ung til å akseptere hvordan det må jobbes med klima for å oppnå resultater.»

Nei, Greta er ikke for ung. Hun vet at det ikke hjelper å sitte stille på skolebenken og vente på at politikere skal bruke år på å ta avgjørelser.

Jeg mener vi har nok av fingre som peker på hva som blir gjort, nå trenger vi en til å påpeke hva som ikke blir gjort.

Og Greta Thunberg er ikke den eneste. Hundretusenvis av barn, unge, voksne og eldre står ved siden av henne. Ikke fordi hun er et «ikon», men fordi vi alle ser at tiden er i ferd med å renne ut.

Budskapet er ikke lystig

Åse Thomassen klager på at Greta ikke kan være litt mer som Pippi: «Konturene av Pippi Langstrømpe blir brukt i markedsføringen av Greta Thunberg. Pippi representerte lys, vennlighet, humør og mestring, Greta Thunberg er alt annet en det.»

Men Greta er ikke en vare som blir brukt i markedsføring, hun er ingen fiktiv karakter fra en barnebok. Og selv om du kanskje vil at hun skal smile litt mer og være blid, er ikke hennes budskap lystig, det er ikke noe å bli i godt humør av.

Vi står overfor en klimakrise, en krise som ifølge FNs klimapanel vil føre til:

 • dårligere tilgang til mat og vann
 • helseproblemer
 • økonomisk ulikhet
 • konflikter og flyktninger
 • skader på natur, infrastruktur og bygninger
 • tap av naturmangfold

Og krisen, den banker ikke lenger på døren, den har tatt skrittet over terskelen og står nå godt plantet på dørmatten.

Trenger også pisk

Thomassen mener at «det er noe som skurrer når en 16 år gammel jente med fletter holder så sofistikerte taler».

Ja, jeg er helt enig, det er noe som skurrer. Men det som skurrer, er ikke at barn og ungdom er politisk engasjerte. Det som skurrer, er ikke at ungdom er kapable til å skrive sofistikerte taler.

Det som skurrer, er at Åse Thomassen har skrevet en hel kronikk hvor hun refser et barn for å ha refset Vestens manglende klimatiltak.

Det som skurrer, er verdens «jeg gidder ikke å gjøre noe før noen andre gjør det»- mentalitet.

Det som skurrer, er hvorfor verdens ledere ikke har gjort flere miljø- og klimatiltak de siste 30 årene enn det de har.

Vi trenger ikke bare gulrot, vi trenger litt pisk også.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Greta Thunberg
 2. Klima
 3. Ungdom
 4. Klimaendringer
 5. Klimapolitikk