SiD

Dette er koronakrigens helter | Silje Moen Knutsen

 • Silje Moen Knutsen (15)
  Silje Moen Knutsen (15)

Mye av Norge er satt på pause, men det er fortsatt mennesker blant oss som ikke kan bli satt på vent, skriver Silje Moen Knutsen (15). Her ser vi sykepleiere på isolatposten på Ullevål sykehus. Det er hit eventuelle koronasmittede vil komme. Foto: Heiko Junge

Mye av Norge er satt på pause, men det er fortsatt mennesker blant oss som ikke kan bli satt på vent.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

I dag står Norge og verden overfor en krise som kan minne om en tredje verdenskrig. Og på en måte kjemper vi en krig. Det er ikke en krig man kan løpe fra eller en krig som kjempes med våpen og ord.

Det er ikke en «oss mot dem»-krig. Det er en krig mellom mennesket og det nye koronaviruset.

Det er de som vil på hytta, mot hyttekommunene. Det er de som vil teste seg, mot helsetjenesten som ikke tester alle. Det er oss som setter oss selv i frivillig hjemmekarantene, mot dem som går ut selv om de kan være smittet. Det er de som sier det er nok mat og varer, mot dem som hamstrer dopapir og suppe på boks.

Men det er ikke dette vi kommer til å huske når krigen er over.

Silje Moen Knutsen (15) Foto: Privat

De tøffeste menneskene

Det vi kommer til å huske, er de usynlige heltene vi ikke tenker på i hverdagen: Bøndene som står opp klokken fem hver dag for å sørge for kortreist mat til befolkningen. Lastebilsjåførene som kjører mat og varer til alle døgnets tider. Butikkmedarbeiderne som fyller opp hyllene, uansett om de er redde for å bli et offer for krigen.

Pedagogene i skole og barnehage som gir Norges barn og unge et godt utdanningstilbud. Regjeringen som blir kritisert i alle aviser for å gjøre ting for sent, gjøre ting feil eller gjøre for mye, selv om dette er første gang de har måttet takle dette akkurat som alle oss andre. Og de absolutt tøffeste og viktigste menneskene i verden i dag: De som jobber i helsetjenesten.

Alle sykepleiere, leger og studenter som hver dag utsetter seg for krigens farer og som hjelper de krigsskadde og kjemper i frontlinjen.

Les også

«Jeg får nå kun 8200 kr i måneden. Husleien er på 8000. Jeg har fullstendig panikk», skriver student

Verdt å avlyse

Jeg har et nært familiemedlem som jobber på sykehus. Personen har i denne krisen fått en annerledes jobb og må jobbe mer. Han sover ikke hjemme, har så vidt tid til å dusje, og nesten ingen vet om det.

Selv om det er kjedelig å sitte i hjemmekarantene, og selv om det er kjedelig å måtte avlyse ferien, gjør det. Selv om du er redd for at butikkene stenger, og selv om du gjerne skulle ha testet deg bare for å være sikker, ro deg ned.

Mye av Norge er satt på pause, men det er fortsatt mennesker blant oss som ikke kan bli satt på vent. Hvis vi holder oss rolige og respekterer de retningslinjene som er satt, kanskje vi kan begrense antallet krigsskadde.

Så vi har et samfunn å gå tilbake til når dette er over.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.Har du fått med deg disse?

 1. Les også

  Slik det er nå, kan vi ikke ha eksamen

 2. Les også

  Vi må inngå våpenhvile med kroppene våre

 3. Les også

  Konkurranse: Hva gjør oss håpefulle for fremtiden?

Relevante artikler

 1. SID

  Vi har ikke tid til at flere mennesker lever et dobbeltliv

 2. SID

  Det virker nesten som om flere lever i en boble der ingenting kan røre oss

 3. SID

  Korona klarer det lærere og psykologer ikke har klart: få meg til å henge med i livet igjen.

 4. SID

  Vi har nå vist at vi kan takle kriser. Hvorfor strekker vi oss ikke like langt for klima?

 5. SID

  Smertene vi kvinner har, men ikke snakker om

 6. SID

  Israel okkuperer og trakasserer allerede. Nå setter de palestinerne i koronafare.