SiD

Typisk norsk å være gjerrig

Læreren vår fortalte oss at Mehmet hadde dratt på en lang ferie til sitt hjemland. Han skulle aldri mer komme tilbake.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Når mennesker kommer til Norge for å ha det trygt og godt, synes jeg det er forkastelig at noen skal sitte på sin høye hest og observere dette gjennom en lovbok, et stempel om avslag på en søknad, skriver gutt (20).

Lørdag leste jeg om lille Verona fra Sarajevo som har bodd i Norge siden hun var nesten nyfødt. Denne jenta kjenner kun til det norske, og snakker like godt norsk som deg og meg. Takket være noen saksbehandlere er ikke hun lenger norsk. Jenta på ni år blir sendt ut av Norge med sine foreldre, uten å ha noe hjem å dra til. De reiser til et land som stadig er under oppbygning, uten penger, jobb og hjem. Deler av verden i dag er ikke et bra sted å leve for mennesker. Det er steder hvor krig og makt står på agendaen, de sivile blir drevet på flukt av sine ledere og militære menn, og de blir tvunget til å forlate sine familier og venner for å søke lykken i andre land. Deriblant Norge.

Kommer aldri tilbake

Da jeg var liten, gikk jeg på en barneskole med et rykte for kun å besitte «etnisk norske.» Den eneste personen på skolen som hadde utenlandsk opprinnelse var lille Mehmet fra Tyrkia. Mehmet var min beste venn. Jeg husker jeg alltid undret meg over hvorfor han aldri dro på ferie. Jeg tenkte også på hvorfor foreldrene hans alltid var så triste, og virket nervøse. Nå vet jeg svaret. En dag jeg kom på skolen, var Mehmet borte. Læreren vår fortalte oss at Mehmet hadde dratt på en lang ferie til sitt hjemland, han skulle aldri mer komme tilbake, og jeg skulle aldri mer få høre latteren hans.

Overfylt kvote

Historien om skjebnen til Mehmet blusser opp i meg når jeg leser om stakkars Verona som nå opplever akkurat det samme. Den lille, søte niåringen reiser fra venner, skole og alt hun er oppvokst med til et land hvor hun knapt snakker språket, og må tilpasse seg helt på nytt. Jeg kjenner jeg blir kvalm og lei meg over å være norsk. Når mennesker kommer til Norge for å ha det trygt og godt, synes jeg det er forkastelig at noen skal sitte på sin høye hest og observere dette gjennom en lovbok, et stempel om avslag på en søknad. Dette kalles gjerrighet og hovmod der jeg kommer fra. Vi nordmenn er ikke glad i mennesker som overfyller en kvote.

Det er ikke lenger typisk norsk å være god. Det er typisk norsk å være gjerrig og sta. Prinsipper, kvote og lovverk er det som teller i Norge. Jeg ønsker deg en fin dag, og håper din samvittighet er ren. For dette er trist!

Les også

  1. Hva med de voksne?

  2. Ingen enkle løsninger

  3. Dilemmaet i et nøtteskall

  4. Hennes største drøm er å få bli i Norge sammen med sønnen (4)

  5. Heller rettferdig enn streng

Gutt (20)