SiD

Vi trenger mangfold i politikken

 • Maria Bonita Igland (21)
  Maria Bonita Igland (21)
  Psykologstudent ved UiO og medlem av Sosialistisk Ungdom

Jeg er blant dem som mener at mangelen på mangfold i Stortinget, er et demokratisk problem, skriver Maria Bonita Igland (21) i Sosialistisk Venstreparti. Foto: TT Studio / Shutterstock / NTB

Det handler om å løfte frem politisk kompetanse.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Dette er et svar på Johanne Akerøs (Ap) Si ;D-innlegg om representasjon fra 27. november.

Jeg er lei av at debatten om representasjon koker ned til misforståelser. Som for eksempel at kvinner velges utelukkende fordi vi er kvinner. At vi skeive får plass bare fordi vi er skeive. Og at de av oss med ikke-norsk bakgrunn bare er til pynt.

Jeg er blant dem som mener at sammensetningen i Stortinget, er et demokratisk problem. Det er en reell utfordring at menn alltid har vært flertallet på Stortinget og i andre organer.

Ikke identitetspolitikk

Det er problematisk at minoriteter ikke representeres like mye der de politiske vedtakene skal fattes. Og det er problematisk at forsøk på å rette opp i dette maktforholdet, ofte reduseres til syting om identitetspolitikk.

Maria Bonita Igland (21), medlem av kvinnepolitisk utvalg i SV og psykologstudent. Foto: Privat

I Si ;D 27. november trekker Aps Johanne Akerø frem flere problemer hun mener er gjeldende i nominasjonsprosessene opp mot stortingsvalget.

Hun vil at vi snakker mer om politisk kompetanse, som om dette er en uviktig faktor for partier når stortingslister settes sammen. SV er kjent som de største pådriverne for kjønnskvotering i partipolitikken, det er jeg stolt av.

Det er fordi det handler om å representere den politiske kompetansen i partiet. Heller enn bare å velge de første som melder seg til tjeneste.

Skjeve maktstrukturer

Rekruttering i form av kjønn, yrke, funksjonsevne, seksualitet og etnisitet handler ikke om å undergrave politiske egenskaper. Tvert imot så handler det om det motsatte.

Samfunnet vårt er preget av skjeve maktstrukturer. De gjør det vanskeligere å ta plass for noen mennesker. Folk i privilegerte posisjoner er ofte langt mer komfortable med å foreslå seg selv enn hva kvinner og minoriteter er.

Når vi velger å oppfordre kvinner, unge mennesker, skeive, muslimer og etniske minoriteter til å stille, gjør vi det fordi barrierene er høyere for oss enn for hvite menn som pusher 50.

Vi gjør det fordi politisk kompetanse ikke er synonymt med å tørre å ta plass.

Les også

Hvem bør våre folkevalgte være?

Les også

Vi er klare til å bestemme


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Demokrati
 2. Kjønn
 3. Kjønnskvotering
 4. Stortinget

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  Vi er de unge, klimabevisste kvinnene. Og vi skal inn på Stortinget.

 2. SID
  Publisert:

  Politiske kvaliteter bør veie tyngst. Slik er det ikke alltid.

 3. KOMMENTAR
  Publisert:

  Jeg heier på gamle menn som ikke gir seg

 4. KOMMENTAR
  Publisert:

  Spørsmålet er ikke hva Norge kan lære av USA, men hva USA kan lære av Norge

 5. KOMMENTAR
  Publisert:

  Rasisme, steile fronter og en rektors avgang: Et forsøk på å forstå konflikten ved KHiO

 6. SID
  Publisert:

  Er du mann og ønsker å være den du vil være? Da er du feminist.