SiD

Ikke ta fra oss stemmen vår også!

  • Sunniva Maria Roligheten (20)
    Leder av Operasjon Dagsverk
  • Kristin Schultz (20)
    Leder av Elevorganisasjonen

Det er synd å se at ungdomsengasjementet svekkes, skriver Kristin Schultz (20), leder av Elevorganisasjonen og Sunniva Maria Roligheten (20), leder av Operasjon Dagsverk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Det er galt at voksne mennesker skal begrense hva ungdom får engasjere seg i.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi ungdommer har mistet mye på grunn av koronaen. Vi har måttet ofre skoleavslutninger og russetiden, og vi har måttet flytte konfirmasjoner og klasseturer. Og det har vært greit. Men vi kan ikke også bli fratatt muligheten vår til å engasjere oss.

Akkurat nå har flere kommuner, skoler og rektorer bestemt at elevene ikke får være med på Operasjon Dagsverk (OD). Solidaritetsaksjonen som hvert år engasjerer over 100.000 skoleelever i kampen for en bedre verden.

Dette har mange gjort uten å inkludere elevene og uten å se på de alternative måtene man kan arrangere årets OD-aksjon. Det er synd å se at ungdomsengasjementet og muligheten til å påvirke også svekkes når man er i en krise. Det er galt at voksne mennesker skal begrense hva ungdom får engasjere seg i.

Kristin Schultz (20), leder av Elevorganisasjonen og Sunniva Maria Roligheten (20), leder av Operasjon Dagsverk. Foto: Privat

Skape en forskjell

Operasjon Dagsverk handler ikke bare om OD-dagen. Der skoleelevene gir én dag av sin utdanning for å jobbe en dag til inntekt for et prosjekt. Eller om informasjonskampanjen som arrangeres på skolen i ukene før.

Det handler om å gi ungdommer muligheten til å være med å skape en forskjell i verden.

Når kommuner og politikere råder skoler til å ikke være med på OD-dagen, tar de fra oss elever denne muligheten. Når rektorer eller skoleledelsen velger å nedprioritere Operasjon Dagsverk, uten å høre med elevene, velger de å nedprioritere elevenes stemme.

2020 har testet oss som både medmennesker og samfunn på mange ulike måter, og året har vist oss viktigheten av solidaritet. Vi har vært nødt til å sette andres behov foran våre egne, og det har lært oss mye. Men det er viktig at vi ikke glemmer det vi har lært om solidaritet, når vi møter på andre utfordringer.


Sjekk ut hvordan du kan vinne 5000 kroner:

Les også

Konkurranse: Hva har gått bra i 2020?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Operasjon Dagsverk
  2. Politikk