SiD

Jeg blir kjeftet på av kjøttetere

 • Isabel Trandum-Hansen (18)
  Isabel Trandum-Hansen (18)

Her sankes sauene sammen og gjøres klar for slakting på en åker i Asker. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klærne jeg går med, er et personlig valg. Å spise kjøtt er ikke det.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

24. oktober skrev Sølvi Færøvik Næss (16) et Si ;D-innlegg om at hun blir kjeftet på av veganere. Her svarer en veganer på innlegget.

Jeg har vært veganer i to år nå. Grunnen er at jeg har respekt for alle levende skapninger, uavhengig av hvor smarte de er.

Livet er for alle, både mennesker og dyr. Bare i Norge lever millioner av dyr innesperret. Ofte uten mulighet for å få dekket sine grunnleggende behov. Til slutt blir de kjørt til slakterier for å bli drept.

Noen vil kalle det å spise animalske produkter for et personlig valg. Et personlig valg er noe som kun går utover deg selv. Hvilken farge du har på genseren er et personlig valg. Når du spiser animalske produkter, går det derimot utover andre enn deg selv.

Isabel Trandum-Hansen (18). Foto: Privat

Trenger forståelse

Ja, vi lever i en verden der alle mennesker er ulike. Men når man har forstått hva som foregår i slaktehusene, fiskeriene og fabrikkene, har man ingen unnskyldning for å fortsette å spise animalske produkter.

Alle mennesker har en moral som bygger på fornuft og følelser. Å leve plantebasert har aldri vært lettere, og de plantebaserte produktene i dagligvarebutikkene har aldri vært flere.

Jeg forstår at det er naturlig å ta diskusjoner som kritikk når man har vokst opp med tradisjoner som pinnekjøtt på julaften og eggedosis på 17. mai. Men å kalle fornuftige argumenter for kjeft blir helt feil.

Det er drøyt å forlange at veganere skal være stille og holde meningene sine for seg selv. Når man har innsett en sannhet som er så forferdelig, er det naturlig å vise den til andre for å få flere til å forstå og handle.


Les også

Jeg blir kjeftet på av veganere


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

 1. Veganisme
 2. Dyr

Flere artikler

 1. SID
  Publisert:

  Veganere må respektere at folk tar andre valg

 2. A-MAGASINET
  Publisert:

  Kjøttskam, sa du? Tor Keilen spiser bare kjøtt og har aldri følt seg bedre.

 3. SID
  Publisert:

  Eggproduksjon: «Visste du at alle hanekyllinger blir kvernet og drept? Det er på tide å tenke nytt.»

 4. SID
  Publisert:

  Hvem er gode forbilder?

 5. SID
  Publisert:

  Én kommentar ga meg plutselig litt tro på offentlig debatt igjen

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  Rekordfett år for Tine. Men i horisonten truer veganere og utenlandsk ost.