SiD

Jeg vil drive med musikk. Ikke sitte på en buss hele dagen | Magnus Kessel

 • Magnus Kessel (15) Styremedlem i Grønn Ungdom Oppland

Finansminister Siv Jensen (Frp) la 12. oktober frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018 på Stortinget. Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix /privat

Si ;D-innlegg: Hvis regjeringen hever kilometergrensen for borteboerstipend, må vi slutte på musikklinjen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Regjeringen har levert forslaget til neste års statsbudsjett. Som 15-årig elev i videregående skole kan jeg ikke si meg spesielt imponert.

Etter å ha lest at de ønsker å øke grensen for å få borteboerstipend fra 40 kilometer til 60 kilometer, ble jeg faktisk veldig skuffet.


Lang reise

Selv er jeg fra Fåberg, en liten bygd nord for Lillehammer. Jeg valgte å gå på Gjøvik videregående skole, nøyaktig 50 kilometer unna der jeg kommer fra, fordi det er den nærmeste skolen med musikklinje.

Jeg valgte å flytte fra Fåberg til Gjøvik fordi det ville tatt 1 time og 15 minutter med buss hver vei dersom jeg ble boende i Fåberg. Når jeg i tillegg får helt gyldig borteboerstipend fordi jeg oppfyller kravet om at man må bo 40 kilometer unna hjemmet for å få støtte, var valget enkelt.

Jeg har til nå fått mulighet til å drive med musikk, noe jeg ikke hadde hatt mulighet til om jeg hadde gått på Lillehammer VGS.

Vi vil bli nødt til å stå opp før hanen galer for å rekke bussen

Regjeringen foreslår i statsbudsjettet at de ønsker å endre minimumsgrensen, fra 40 kilometer til 60 kilometer, slik at de kan spare noen kronestykker i året.

Jeg og flere av mine venner på Lillehammer vil ikke ha retten til å få borteboerstipend hvis denne endringen blir vedtatt.

Et slikt vedtak vil i praksis bety at vi som er fra Lillehammer som går på Gjøvik VGS, enten må reise to og en halv time i buss hver dag, eller bytte skole, og dermed slutte på musikklinjen.

Les også

Slik påvirkes lommeboken din av statsbudsjettet

Uakseptabelt

Dersom vi må bruke over to og en halv time hver dag på å reise til og fra skolen, vil det bli en fysisk og psykisk belastning for oss.

Vi vil bli nødt til å stå opp før hanen galer for å rekke bussen, og vi vil ikke være hjemme før vi skal videre på trening og andre aktiviteter.

I tillegg vil all tiden man kommer til å måtte bruke på reising gå utover skolearbeidet. Vi snakker om over 12 timer på buss hver eneste uke. Det vil bli 1425 timer i løpet av tre år på videregående skole. Det er uakseptabelt og unødvendig!

Dersom vi må bruke over to og en halv time hver dag på å reise til og fra skolen, vil det bli en fysisk og psykisk belastning

Gjøvik VGS er en musikklinje for hele Vest-Oppland. Jeg synes alle burde ha muligheten til å kunne bo og studere på samme sted. Også de som kommer fra grisgrendte strøk der fagmiljøene man selv ønsker å være en del av, kanskje ikke eksisterer.

Kjære regjering, jeg vet ikke hva dere hadde i tankene da dere foreslo denne endringen. Hvis dere virkelig vil satse på utdanning, ungdom og frihet til selv å velge studieretning, må dere beholde borteboerstipendet med samme kriterier som i dag.

Jeg vil drive med musikk. Ikke sitte på en buss hele dagen.


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les også:

Les også

Statsbudsjettet kan bli et mareritt for elever med borteboerstipend

 1. Les også

  Kort forklart: Hvor får staten pengene sine fra?

Les mer om

 1. Statsbudsjettet
 2. Videregående skole

Relevante artikler

 1. SID

  Statsbudsjettet kan bli et mareritt for elever med borteboerstipend

 2. SID

  Regjeringen tar fra meg muligheten til å studere | Kristine Tuft Skogheim

 3. SID

  Folkehøyskolene er ikke et friår. Ikke kutt i støtten!

 4. SID

  Beslutningen om å åpne vgs. er ikke bare meningsløs, den er rett og slett dum

 5. SID

  Rahman (20): «Det er ikke alt man vet selv om man bor i Oslo»

 6. SID

  Norge diskriminerer asylbarn!