SiD

Flertallet fullførte førstegangstjenesten på en god måte. Men de forsto ikke hvorfor de var der. | Sigurd Ueland

  • Sigurd Ueland (22)
Forsvaret er for meg det viktigste vi har i landet. Der verner om alt jeg har kjært. Familien, fjellet, naboen, skriver Sigurd Ueland (22).

Si ;D-innlegg: Vi kan ikke tillate oss at førstegangstjenesten blir en frivillig lek så man kan poste kule «army-bilder» på Instagram.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Hver gang det dukker opp en artikkel om forsvaret i norske nettaviser, klikker jeg meg inn. Nysgjerrig, glad for at forsvaret får såpass mye mediedekning.

Men for hver artikkel jeg leser, sitter jeg igjen med en stadig eklere følelse i mellomgulvet. Det er noe som ikke stemmer. Forsvaret selv reklamerer i sosiale medier med: «Prøv førstegangstjeneste, få et minnerikt år tilbake!»

Det kunne like gjerne vært en annonse for en folkehøgskole. Den dårlige følelsen i magen min vokser.

Da jeg selv møtte opp på opptak til Hærens befalskole for noen år tilbake, hadde jeg så vidt greid å tråkke meg ut av russebuksen. Tankene som surret i hodet mitt var: «Skolelei. Tjene penger. Bra på CVen. Selvrealisering.»

Jeg var fysisk klar, men overhodet ikke mentalt klar for det jeg bega meg ut på. Befalskolen var så som så, brydde meg ikke. Skulle begynne på sivil utdanning snart uansett.

Troskapsformaningen gjorde noe med meg

Plutselig var jeg befal. Troppet opp på kontoret første dag i jobb, stolt med tre vinkler på brystet. Gledet meg til endelig å kunne bestemme. Og kanskje herse litt med andre?

Det første som fanget blikket mitt, var likevel noe som hang på veggen.Troskapsformaningen.

«Tro mod Konge og Forfatning, lydig mod foresatte, rettsindig, hæderlig og hjælpsom i al sin færd skal enhver krigsmand stedse med alvor og nidkjærhed strebe at tilegne seg de ferdigheter og egenskaber, der kræves hos en god soldat, samt beredvillig og nøiagtigt efterkomme gjældende forskrifter og de ham i tjenestens medfør givne befalinger. I farens stund skal han, når det kræves villig ofre liv og blod for Konge og Fædreland.»

Hver eneste dag på jobb i to år så jeg denne lille teksten. Og hver dag i to år stoppet hverdagen med dens ubetydelige bekymringer opp.

I dette lille øyeblikket tenkte jeg over hva disse ordene betydde, og hva jeg gjorde på denne gudsforlatte plassen i indre Troms. 1000 øyeblikk. Det gjorde noe med meg.

Flaut å kle seg naken

Jeg syntes det var flaut og krenkende å kle meg naken foran andre. Men jeg gjorde det. Og jeg ville ikke ut på et nytt oppdrag etter to døgn uten søvn. Men jeg tok det.

Jeg hatet å få kjeften huden full på grunn av en bagatell. Men jeg nikket og sa takk for tilbakemeldingen.

Jeg gjorde det fordi jeg sakte, men sikkert begynte å forstå hvorfor jeg var der. Det var ikke lenger meg. Det var oss. Konge og fædrelandet.

Dagens unge i Norge har ikke opplevd krig. Jeg har aldri opplevd krig. Til tross for terrortrussel og situasjonen i Midtøsten, lever vi i Norge behagelige liv, uten andre bekymringer enn de vi greier å skape for oss selv.

Det var ikke lenger meg. Det var oss.

Det interessante er hva det gjør med oss, hvilke holdninger samfunnet tilegner oss. Vi kan si det vi vil, mene det vi vil. Det er helt fantastisk at vi har det slik i Norge.

Men jeg spør dere, når alt det viktige allerede er gjort, hva skal da bety noe? Hva skal vi kjempe for?

Det er ikke Paradise Hotel

Disse holdningene merket jeg dessverre altfor godt i min tid som befal. Flertallet av soldatene fullførte førstegangstjenesten på en god måte. De utviste gode holdninger, viste respekt og utførte oppgaver som pålagt.

De pusset primuser, øvde på stridsdriller, gikk på ski. Men de forsto ikke hvorfor de var der. Jeg har opplevd jenter som har kommet til meg etter noen uker, og krevd å få reise hjem, fordi det var visst ikke noe «gøy» likevel.

Det krever mer enn et venteår fordi man er skolelei

Gutter som kommer inn med en holdning som om de nettopp har sjekket inn på Paradise Hotel. Alle hadde forståelse for hvorfor de måtte lære seg å treffe blinken. Men de forsto aldri hvorfor de hver dag måtte drille magasinbytter, at de måtte trene på ting de allerede kunne.

At i krig holder det ikke å kunne treffe tieren på skytebanen. At det ligger en fiende på andre siden av geværet, som har ett eneste ønske: Å drepe deg. Og jeg klandrer dem ikke. Det tok meg tre år.

Tenk over hva det betyr

Vi må ikke tillate oss at det blir slik. At det å være inne til førstegangstjeneste, bare er en frivillig lek, så man kan poste kule «army-bilder» på Instagram.

Forsvaret er for meg det viktigste vi har i dette landet. Ikke fordi det er viktig i seg selv, men fordi det verner om alt det jeg har kjært. Familien, fjellet, fjæra, det man tror på.

Det norske forsvar er skremmende lite, man forsvinner ikke lenger i mengden som kanonføde. Enhver person får sin egen rolle, og denne rollen skal du kunne beherske i fredstid. Og i krig. Akkurat denne rollen er det du som skal være best på, bedre enn fienden.

Det krever mer enn et venteår fordi man er skolelei.

Å velge førstegangstjeneste bør være et av de største valgene man tar i livet, og man skal kunne være stolt av å gå kledd i grønt.

Fordi det betyr noe.

Derfor ber jeg alle dere som ønsker dere inn i Forsvaret, enten som vernepliktig eller ansatt. Gjør det! Dere får et fantastisk år. Men tenk over hva det faktisk betyr å være soldat. For soldat er det du er, enten du er gutt, jente, kristen eller muslim. Vi gjør det for alt vi har. Og alt vi er.


Forsvaret har tidligere blitt debattert i Si ;D. Les flere innlegg:

Les også

  1. Leon S. M. Knudsen (18): De fysiske kravene i hæren må være like for begge kjønn

  2. Margrete Berg Lie (20) svarte Knudsen: Forsvaret handler om mer enn fysikk

  3. Sersjant Vemund Wik (19): Interessen for Forsvaret har nådd et bunnivå


Hvordan nå målene sine?

Si ;D-psykolog Jørgen Flor gir råd! Her er noen av målene vi går gjennom og gir råd om:

– Begynne å trene mer
– Få bedre karakterer/jobbe mer med skolen
– Spare penger
– Bare spise godteri i helgene
– Legge seg tidligere

Les mer om

  1. Ungdom
  2. Førstegangstjenesten
  3. Forsvaret
  4. Verneplikt
  5. Hæren