SiD

Om femti år kan det kinesiske valget være viktigere enn valget i USA | Erik Steinsbu Wasberg (18)

  • Erik Steinsbu Wasberg (18), Si ;D-kommentator
    Erik Steinsbu Wasberg (18), Si ;D-kommentator
I dag er den amerikanske presidenten verdens mektigste. Om 50 år kan rollene være byttet, og Kinas president være på toppen, tror Erik Steinsbu Wasberg

Si ;D-innlegg: Mange kan «alt» om valget i USA, men lite om andre steder i verden. Er det på tide å se seg litt om?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

De aller fleste ungdommer kjenner til minst to av de amerikanske presidentkandidatene. Jeg blir ikke overrasket om de samme ungdommene ikke vet hvem som er president i Kina.

Styrt av et kommunistparti

USAs president er verdens mektigste. Omtrent en fjerdedel av alle verdens største bedrifter kommer fra USA, og Wall Street er i dag et viktig maktsentrum. Kina er styrt av et kommunistparti, og kunngjøringen om et demokratisk kinesisk valg vil overraske mange.

Hva som skjer om femti år er usikkert, men jeg vet at det kommunistpartiet vedtar kan ha stor betydning for verdensøkonomien. Og at folk her hjemme blir litt lei spekulasjonene til Donald Trumps tupé.

Erik Steinsbu Wasberg (18) tror Kina vil få en enda større rolle i fremtiden.

Tendensene er klare

Kina eller India kan bli det 21. århundres stormakt. Storbritannias store rike nedtonet seg ved inngangen til det 20 århundre, og kanskje er USAs dominerende rolle snart forbi.

Asia og Afrika vokser raskere, og makten i verden flyttes østover. Forsvarsforsker Jo Bekkevold mener Kina kan bli ansett som «en game changer», og NHO-topp Kristin Skogen Lund ser store muligheter for Norge i Asia.

For vår egen del bør vi rette blikket østover.
Donald Trump er nevnt over to tusen ganger i papiravisene siden nyttår. Kinas president, Xi Jinping, er til sammenligning bare nevnt i overkant av hundre.

Donald Trump er tjue ganger mer populær

Siden nyttår er Donald Trump nevnt over to tusen ganger i norske papiraviser siden nyttår. Kinas president, Xi Jinping, er til sammenligning bare nevnt i overkant av hundre.

Mediene skal formidle både korte nyheter og langsomme prosesser fra en verden som preges av et stort maktskifte. En viktig del av det å være nyhetsformidler bør være å skrive om «de store tingene».

Men ansvaret ligger også hos hver og en av oss. For vår egen del bør vi rette blikket østover. Beslutningene fra blant annet Beijing og New Delhi vil påvirke hverdagen vår.


Kina er et viktig land å følge med på! Vil du lære mer? Her får du noen innspill:


Er du kreativ og visuell? Vil du komme på hedersplass i Aftenposten og vinne rå premier?

Konkurranse: Vis oss hvordan det er å være ung i dag

Si ;D har egen podcast!

Superstudentene gir deg tips før eksamen

Da Cecilie Glittum gikk ut av videregående i fjor, hadde hun 20 av 21 mulige 6-ere på vitnemålet. Sammen med Markus Borge Harbo (20), som hadde 26 av 26 mulige 6-ere på vitnemålet, gjester hun ukens podkast for å dele sine tips.

– Det viktige er ikke å pugge, men å forstå og skaffe oversikt, sier Borge Harbo.

Flere konkrete tips? Hør podkasten med ett klikk her:

Les mer om

  1. Kina
  2. USA
  3. Wall Street
  4. India
  5. Donald Trump
  6. Xi Jinping