SiD

Hvorfor får jeg ikke vist hva jeg kan?

  • Selma Radzeviciute Ringvold
    Selma Radzeviciute Ringvold
    13 år

Det kan ødelegge for min mulighet til utdanning og jobb, skriver Selma Radzeviciute Ringvold (13). Foto: Shutterstock / NTB

Vi har ikke nok tid på prøver.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jeg synes vi får for liten tid til å løse oppgavene når vi har prøver på skolen. Det er flere som meg som ikke rekker å gjøre alle oppgavene innen tiden. Vi føler at vi ikke får vist hva vi kan eller hva vi har lært.

Lærerne kommuniserer dobbelt. De sier vi skal bruke den tiden vi trenger, men så har vi ikke nok tid. Ingen mennesker er like, så ingen kan forvente at alle skal klare det innen en viss tid.

Ingen mening

Hva er vitsen med prøver hvis vi ikke får vist hva vi har lært? Det gir jo ikke noe mening at folk som jobber i et annet tempo, skal gjøre det dårligere på prøver hvis ikke prøven handler om tid.

Når vi har for eksempel matte, så lærer vi at vi skal tenke gjennom oppgavene før vi begynner å løse dem. Vi leser dem flere ganger hvis vi er usikre, men vi lærer ikke å jobbe med matte på kortest mulig tid. Så hvorfor har vi så begrenset tid på prøver?

Selma Radzeviciute Ringvold (13). Foto: Privat

Å klare å løse oppgaver på svært begrenset tid er ikke det vi skal lære, men det er dét vi blir vurdert på. Det er ikke rettferdig og gjør at mange ikke får vist det de kan. Det kan ødelegge for min mulighet til utdanning og jobb.

Hvorfor får jeg ikke vist hva jeg kan?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


💬 Skal du delta i kommentarfeltet?

Les kommentarfeltets ti bud først.


Les mer om

  1. Tid
  2. Utdanning