Det er én russeknute jeg ikke får ta. På grunn av legningen min.

  • Marius Løe Josefsen
Jeg er såret fordi ikke jeg får lov til å være en blodgiver med mindre jeg er i «sexkarantene» i ett år, skriver Marius Løe Josefsen (18).

Det er både feil og vondt.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I russetiden er det mange russeknuter man kan ta. Det finnes nasjonale knuter, og i tillegg har noen skoler egne lokale knuter.

Da jeg skulle se over listen av knuter jeg hadde lyst til å gjøre, var det spesielt én som pekte seg ut – fordi den er viktig. Nemlig å melde seg som blodgiver.

Så lyst ut

På min videregående skole er russeknute nr. 97: «Meld deg som blodgiver. Da får du logoen til blodbussen på dressen.»

Jeg ville gjøre det, men jeg visste at skeive har andre krav enn heterofile for å være blodgivere. Men jeg trodde dette var en sak som var fikset. Dessverre tok jeg feil.

På Røde Kors’ nettside hvor man kan melde seg som blodgiver, er det en egen artikkel som heter «hvem kan ikke gi blod». Der står det blant annet at du må være over 18 år, være frisk og ikke ha alvorlige sykdommer.

Det så lyst ut for min del. Dermed vokste håpet om å gjennomføre knuten og få blodbussen-logoen på dressen.

Men så kom det jeg fryktet – på listen over hvem som ikke kunne gi: «Menn som har hatt sex med menn siste året. Kvinner som har hatt seksuell kontakt med menn som har hatt sex med menn, får minimum 6 måneders karantene etter siste seksuelle kontakt.»

Burde finnes andre løsninger

Siden jeg er homofil og seksuelt aktiv, oppfyller jeg ikke kravene. Jeg er i risikogruppen for hiv, hepatitt og andre sykdommer som kan overføres med blod.

Homofile kan gi blod. Vi er ikke helt ekskludert. Men da kan vi ikke ha hatt samleie med en annen mann de siste 12 månedene.

Jeg mener vi heller kunne hatt en annen løsning på dette. For eksempel kunne vi tatt en kjønnssykdomstest én uke før givning og ikke ha sex i mellomtiden.

Jeg vil legge til at jeg ikke er krenket eller såret fordi ikke jeg får fullføre denne russeknuten. Men jeg er såret fordi ikke jeg får lov til å være en blodgiver med mindre jeg er i «sexkarantene» i ett år.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.