SiD

Yrkesfagelever bør få konkurransepoeng | Erik Hem Reidarsen

 • Erik Hem Reidarsen (18)
  styremedlem i Bergen Unge Høyre og tidligere yrkesfagselev
Karakterkravene som stilles på noen av de yrkesfagrelaterte studiene, er for høye til at mange yrkesfagelever kommer inn, skriver Erik Hem Reidarsen (18).

Si ;D-innlegg: Det vil gjøre det mer attraktivt å søke linjene på VGS.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Elever som går yrkesfag på VGS, sliter ofte med å komme seg inn på studier som er relevant for faget de har gått på. Dette bør det gjøres noe med, og løsningen er enkel.

Når elever som har gått yrkesfag, ikke kommer inn på studier som er relevant for dem, er det helt tydelig at det norske utdanningssystemet har en feil.

Strålende karakterer i praktiske fag

For eksempel kan en elev ha brukt årene på VGS til å bli god i helsefag i håp om å bli sykepleier. Problemet er at selv om han hadde strålende karakterer i de praktiske yrkesfagene, så hadde han svakere karakterer i de fleste andre fagene. Dette førte til at han ikke kom inn på sykepleierstudiet.

Derfor må man innføre en ny ordning hvor yrkesfagelever får flere konkurransepoeng når de søker seg inn på relevante studier.

Dette vil gjøre det mer attraktivt å søke yrkesfag på VGS. Dermed vil vi få folk med relevant kompetanse på studier som er rettet mot yrkesfagene på VGS.

Verdens beste fagarbeidere

Karakterkravene som stilles på noen av de yrkesfagrelaterte studiene, er for høye til at mange yrkesfagelever kommer inn. Dette gjelder selv om de er flinke i programfagene.

Det er ofte sånn at folk med et høyt karaktersnitt ikke har den praktiske kompetansen som en yrkesfagelev har, selv om det på vitnemålet kan fremstå slik. Derfor må man gi yrkesfagelever en større mulighet til å komme inn på et relevant studium.

I et Norge på sitt beste mener jeg at yrkesfagelever bør få mer belønning for det arbeidet de legger ned.

Det ikke å la dem få videreføre kompetansen sin, er tapte ressurser for samfunnet.

La oss gi elever som har erfaring fra yrkesfag, en fordel over andre som ikke har erfaring. Vi må utnytte kompetansen til elever med yrkesfaglig bakgrunn, slik at vi får verdens beste fagarbeidere.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Disse tekstene vil nok også interessere deg:

Les også

 1. Kjære kravstore foreldre, la oss ta egne valg | Astrid Fremo Mortvedt (22)

 2. Kunnskapsministeren: – Det er frustrerende at mange møter de samme fordommene mot yrkesfag som da jeg gikk på skolen

 3. Vinner av skrivekonkurranse: «Hva hadde skjedd om jeg gikk studiespesialisering?» | Waheed Ahmed Sheikh


Les mer om

 1. Si ;D
 2. Yrkesfag
 3. Skolepolitikk
 4. Skole og utdanning
 5. studievalg