SiD

Dette er årets julekalender: «Livsvisdom fra ungdommen»

  • Amalie Lereng, Si ;D-ansvarlig
Utover desember vil du møte på et bredt spekter av erfaringer, blant annet knyttet til sykdom, vennskap, legning og mobbing.

24 ungdommer skriver om hendelser som har forandret dem.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Kom tilbake når du har fått noen år til på baken»

«Hun endrer nok mening når hun er blitt litt eldre!»

Dette er noen av kommentarene unge som ytrer seg i offentligheten, må være forberedt på å møte.

Som Si ;D-ansvarlig er det en del av mitt ansvar å lese gjennom og moderere kommentarfeltene på Aftenpostens Facebook-kontoer. Det var her ideen til årets julekalender kom.

«Hvorfor skal vi bry oss om hva en tenåring mener om dette? Skam dere, Aftenposten»

«Ja, ja. Du er ikke tørr bak ørene ennå. Snart vil du også forstå»

Må ikke brukes mot dem

Det underliggende premisset i kommentarene er at visdom henger sammen med alder. Det ligger visst en slags logikk i at jo flere bursdager du har feiret, jo klokere er du.

Jo, man lærer så lenge man lever, som klisjeen så fint sier. Men det betyr ikke at man av prinsipp skal bruke unges alder mot dem.

En debattant på 13 år kan sitte på erfaringer en dreven samfunnsdebattant kan se langt etter – og motsatt. Det ene utelukker ikke det andre.

Les også

Første luke: «Hadde det ikke vært for barnevernet, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort i dag»

Når vi i Aftenposten publiserer nærmere 30 tekster fra ungdom hver uke, sender vi et tydelig signal: Unge stemmer har en verdi i seg selv – i kraft av å være ungdom.

De sitter med nye og interessante perspektiver og erfaringer, som vil være med på å prege både dagens og fremtidens Norge.

I årets julekalender ønsker vi å løfte frem disse erfaringene. Derfor har vi invitert 24 ungdommer mellom 13 og 25 år til å dele sin livsvisdom med oss.

Oppgaven de har fått, er å skrive om en hendelse i livet som har forandret dem, og som de har lært mye av.

Vennskap, foreldre og mobbing

Utover desember vil du møte på et bredt spekter av erfaringer, blant annet knyttet til sykdom, vennskap, legning og mobbing.

Carl Martin Eggesbø (21) skriver om da han forsto at det var hans plikt å utfordre foreldregenerasjonens syn på hvordan ting henger sammen.

Angela Teodora Lindstad (17) har Downs syndrom og skriver om da hun fikk sin første gode venninne. Og allerede i morgen kan du møte 13 år gamle Eeden Amalie Yusuf som skriver om vanskelighetene med jentevennskap.

Forhåpentligvis vil erfaringene, eller livsvisdommen, fra ungdommen også gjøre deg som leser litt klokere.

God førjulstid!

Les også

Åpne første luke her: «Hadde det ikke vært for barnevernet, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort i dag»


Under 21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Julekalender: Livsvisdom fra ungdommen 2017
  2. Ungdom
  3. Førjulstid