Når bør bestefar avskiltes? | Vegard Godtfredsen

Står det dårlig til med bestefars bilkjøring, bør han gå opp til førerprøve og «avskiltes» hvis han ikke består, skriver Vegard Godtfredsen (18).

Si ;D-innlegg: Er det riktig at eldre kjøretøy skal avskiltes når de ikke består EU-kontrollen, mens eldre sjåfører får beholde lappen bare ved en enkel legesjekk?

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

I dag skal vanlige biler sjekkes omfattende hvert andre år.

Det er bra! Men hva med sjåførene?

Den lappen som bestefar fikk på 50-tallet da trafikkbildet var helt annerledes, den mener jeg det stilles altfor lite spørsmål ved.

Den gangen var kjøreopplæringen tilpasset datidens landevei. Det var helt andre krav som ble stilt til bestefar.

Dette var kanskje godt nok da, men er det godt nok i dag når kravene til teoretisk og praktisk forståelse er helt annerledes?

Lenge siden 50-tallet

Ikke før bestefar blir 75 år, blir han innkalt til en sjekk hos legen. Der sjekkes blant annet syn og hørsel. Eventuelle sykdommer blir også med i vurderingen.

Dersom han består testen, får han en helseattest som han leverer på trafikkstasjonen. Han får da lov til å kjøre i inntil tre år til før en ny test må tas.

Dette er vel og bra, men hva med bestefars faktiske kjøreferdigheter?

Mye har skjedd siden 50-tallet. Formelle krav og selve trafikkbildet er svært annerledes. Er oversikten og reaksjonsevnen god nok? Har de eldre den faktiske kunnskapen som skal til for å forstå trafikken?

Les også

Amalie Kråbøl (15): Det som er så fantastisk med deg, mormor, er at du ser meg

Vi testes i detalj

Jeg fylte nettopp 18 år og har fått førerkort for bil. Jeg ble «utsatt» for en god, men krevende kjøreopplæring. Her ble mine sjåførferdigheter testet til minste lille detalj.

Jeg tenkte av og til på hvordan bestefar ville taklet dette. Jeg mener ikke å si at alle bestemødre og bestefedre er dårlige sjåfører, men hvordan kan vi sikre oss at eldre sjåfører på våre veier er gode nok?

Jeg mener fortsatt at det er riktig med en legesjekk av personer over en viss alder, men vi må også sikre at sjåførferdighetene er gode nok.

Her tenker jeg at bestefar bør innkalles til kjøretime akkurat slik som bilen blir innkalt til EU-kontroll. Han og kjørelæreren tar seg en tur, og kjørelæreren krysser av for hva som er bra og dårlig.

Les også

Ali Al-Jabri (19): Mange eldre er morsommere enn oss unge, men ingen orker å tøyse med en som har dårlig tid

En ny førerprøve

Dersom det viser seg å stå dårlig til med bestefars bilkjøring, må han få kjøreopplæring før han må opp til ny førerprøve.

Klarer han ikke denne, bør han faktisk «avskiltes».

Dette høres hardt ut, men hvem ønsker vel å ha uegnede sjåfører på veiene våre?

Disse tiltakene er både krevende og omfattende, både for de eldre og for systemet. Men jeg tror faktisk at det er verdt det.

Samfunnet har en nullvisjon når det gjelder antall døde i trafikken. Kanskje kan dette være et tiltak for å komme nærmere målet.


13-21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Fikk du med deg serien vår der ungdommer forteller om sine besteforeldre?

Silje Røvik (21): Det er en merkelig følelse når mormoren din ser deg inn i øynene uten å ane hvem du er

Benjamin Vorland Andersrød (15): Bestefar sa at om jeg la inn en ekstra innsats på skolen, skulle vi begynne å reise rundt på kampene til Brann

Amalie Kråbøl (15): Det som er så fantastisk med deg, mormor, er at du ser meg

Ida Wiik (19): Min Timmy Gresshoppe forlot denne verden i sommer

Ali Al-Jabri (19): Mange eldre er morsommere enn oss unge, men ingen orker å tøyse med en som har dårlig tid