SiD

Dekk for ørene, Mali skriker

  • Isabell Susann Fonbæk Krudengrn
  • Helene Øygard Ryjord
  • Merete Eggestad
  • Hanna Horndalsveen
I desperasjon samler en jente riskorn fra bakken, som har falt av en humanitær matkonvoi, nordøst i Mali.

260.000 mennesker er drevet på flukt fra Mali. Hvor er mediedekningen?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Titusener av maliere flykter fra Nord-Mali på grunn av vold og konflikt med håp om en tryggere tilværelse, men ender med å leve enda verre. Hvorfor skriver ikke media om dette, og hvorfor lukker resten av verden øynene?

Terrorgrupper

Rundt 260.000 mennesker er drevet på flukt fra hjemmene sine etter uroligheter og opptøyer i det nordøstlige Mali. Urolighetene startet i 2012 da en militant islamistgruppe, Ansar Dine, begynte å gjøre opprør. Ansar Dine er mistenkt for å ha kontakt med Al-Qaida. Grunnen til at de gjør opprør, er at de vil ha innført sharialover i Mali.

Les også: Hellig krig mot musikken

Det har vært konflikt i Mali lenge, men myndighetene mistet kontrollen over den nordlige delen i 2012. Franske militærstyrker strømmet til da Ansar Dine truet med å dra sydover i landet.

Vi i Vesten kan hjelpe til mye mer. Men hvorfor gjør vi det ikke?

Ca. 60.000 av dem som har flyktet, har dratt til Mbera-leiren i ørkenen i nabolandet Mauritania. Der lever folk tett i tett, uten rent vann eller nok mat, og har ikke nok medisinsk hjelp. Under slike forhold øker sjansen for å bli syk. Sykdommer sprer seg fort, og akkurat nå er diaré og luftveisinfeksjoner den største faren.

Barn lider mest

"Jeg var fattig i Mali, men her er det til og med verre," sier Mariama (40) som går under dekknavn, til Leger uten grenser. Hun flyktet fra hjemmet sitt, uten noen eiendeler, sammen med sin høygravide datter.

Les også: Afrikas jihadistiske utfordringer

Flyene suste over huset deres og husdyrene ble skremt bort. "Vi kunne ikke holde kontroll over dyrene våre lenger. De løp til alle kanter. Vi var vettskremte", forteller hun. Dette går mest utover barna. De blir fort underernærte og med et svekket immunforsvar, kan til og med den minste sykdom bli slutten for et stakkars barn.

Vi må bidra!

Er det rettferdig at vi i Norge, som er et av verdens rikeste land og som har ressurser til å hjelpe, bare snur oss vekk? Både Leger Uten Grenser og Røde Kors er i Mali, men det er ikke nok. Dette er mennesker som trenger hjelp og vil få det, hvis media informerer om deres situasjon.

I de verste periodene, kan opptil 12 barn dø av underernæring og sult hver dag.

Hjelpeorganisasjonene får stadige rapporter om voldtekter i nordlige deler av Mali og om sårede sivile som ikke tør å oppsøke sykehus på grunn av bombing.

Dette er mennesker som mangler det mest grunnleggende. Foreldre ser barna sine sulte og bli syke. Med mangel på mat og medisin, hvordan skal de da overleve? I de verste periodene, kan opptil 12 barn dø av underernæring og sult hver dag. Nesten hver kveld når vi skal legge oss, har allerede 12 barn dødd.

Les også: Etter Mali blir det Syria, og så ...

Vi i Vesten kan hjelpe til mye mer. Men hvorfor gjør vi det ikke? Hvordan kan vi være mest opptatt av mote og klær, når alt dette forferdelige foregår akkurat nå i dette øyeblikk?

Les også:

Kani Abdi Abuzed (14)