SiD

Hvorfor får ikke vennen min bli i Norge?

Vanskelig å få kontakt: F.v. Truls Åsheim (17), jacob Malmo (17) og Jesper Nohr (17) er bekymret for vennen, Ehsan, som ble sendt ut av landet for noen uker siden.

Lørdag 15. november måtte en av mine beste venner, Ehsan (17), tilbake til Afghanistan. En ambisiøs gutt som ville vært en ressurs for Norge. Hvorfor ble han sendt ut?

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

En vanlig formiddag møtte denne Facebook-meldingen meg: «Jeg ber dere alle sammen hjelpe meg så jeg ikke blir sendt tilbake. (...) Jeg kan ikke kontakte dere mer. Håper jeg får hjelp».

Den var fra Ehsan, en av mine beste venner. Allerede første gang jeg møtte ham forsto jeg at han var en veldig snill og hjelpsom person.

Ingenting vi kunne gjøre

Jeg fikk frysninger da jeg leste meldingen. Det var surrealistisk.

Jesper Nohr (17) forstår ikke hvorfor vennen hans ikke fikk bli i landet.

En av mine beste kompiser ble tvunget ut av landet, og ville muligens aldri komme tilbake. Vennegjengen ble enig om at noe måtte gjøres.Vi besøkte og ringte alle vi trodde kunne hjelpe oss, både politiet, NOAS og UDI. Vi fikk liten respons, men kom til slutt i kontakt med advokaten til Ehsans familie.

Saken var sendt til retten, men ingenting kunne forhindre at de ble sendt ut dagen etter.

Les Ehsans tankevekkende historie om utsendelsen:

Les også

«Jeg kommer aldri til å glemme de norske vennene mine»

En gutt med ambisjoner

Vi startet en underskriftskampanje, hvor mange hundre skrev under i protest mot urettferdigheten.

Ehsan og familien hans kom til Norge for tre og et halvt år siden, og har siden bodd på asylmottaket på Drevsjø i Engerdal kommune. Familien består av foreldrene, lillebroren, storesøsteren og han.

Kompisen min er utrolig smart, både faglig og sosialt. Han har mange venner, og er en gutt med høye ambisjoner. På noen få år lærte han flytende norsk, og søsteren ville bli lege.

Akkurat slike ressurssterke personer landet vårt trenger. Hvorfor skulle denne familien sendes ut?

Ble behandlet som kriminelle

Man skulle tro de var kriminelle ut ifra behandlingen de fikk. Uten forvarsel ble de hentet av politiet, og sendt ut dagen etter. Han fikk ikke lov til å kontakte venner selv, kun via en spesiell telefon. Vi fikk heller ikke lov å besøke ham. Hva har han gjort for å fortjene dette?

Familiens advokat, Jostein Løken, sa dette til Østlandssendingen:

«Det som skjer her er ganske kritikkverdig. Her sender de søkerne ut, før de i det hele tatt får møte i domstolen. Det kan virke som de tenker at disse sakene kan tapes, derfor forter de seg og sender ut familier før de får mulighet til å forsvare seg. Familien nærmet seg fire års opphold i Norge, og det får man oppholdstillatelse av. Av de seks siste søksmålene i sånne typer saker jeg har vært med på, har fem vunnet frem.»

Vi må gi dem en sjanse

Noen utsendelser er korrekte, men mange er helt meningsløse. I dette tilfellet snakker familien flytende norsk og vil gjerne arbeide. De har aldri vært innblandet i kriminalitet.

Hvorfor sender vi ut innvandrere med slike gode holdninger? Før brydde jeg meg om slike saker, men jeg trodde ikke noe kunne gjøres. Dette er nå blitt en hjertesak.

Er det virkelig riktig å sende tilbake folk som vil bidra i samfunnet vårt? Burde det være lov å sende mennesker tilbake til farlige land?

Er det riktig å sende folk hjem uten å gi dem en ordentlig sjanse?

Vi kommer ikke til å gi opp, Ehsan.

Les flere Si ;D-innlegg her:

Les også

  1. Jeg er ingen selvmordsbomber

  2. Hva er jeg egentlig?

  3. «Tiden vi går i møte bør handle om respekt og kjærlighet. Ikke hva min og din religion sier om hva som er rett eller galt»

  4. «Hvordan velger vi å møte de som er på bortebane i sosiale sammenhenger?»

Jesper Nohr (17)