SiD

Norge må forbli utenfor EU | Ayat Saeid

 • Ayat Majbel Saeid (20)
  Ayat Majbel Saeid (20)
  Internasjonalt ansvarlig i Rød Ungdom.

Norge har hatt to folkeavstemninger om EU-medlemskap i 1972 og 1994. Begge gangene sa flertallet i befolkningen nei. Til tross for at Norge ikke er medlem, har Norge et tett samarbeid med EU gjennom blant annet EØS-avtalen. Foto: Stein J. Bjørge

EU-medlemskap vil få mange negative konsekvenser for Norge.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

5. desember skriver Emma Erlandsen fra Unge Høyre at Høyre må ta kampen om norsk EU-medlemskap.

Hun mener den yngre generasjonen ikke har vært med i prosessen. Men et flertall av ungdomspartiene sier jo nei.

Stor motstand

EU-motstanden i Norge er fortsatt stor. Instituttet Sentio gjennomførte i juni 2018 en undersøkelse som viser at 67 prosent av nordmenn sier nei til EU. Undersøkelsen viser også at det er dødt løp mellom ja- og nei-siden når det kommer til EØS-avtalen.

Prinsippene i EU om samhold, samarbeid og frie grenser er fine, men disse gjelder kun for de som allerede bor i Europa. Internasjonal solidaritet handler også om de som bor utenfor. Der strekker på ingen måte EU til.

Et eksempel er flyktningpolitikken. Istedenfor å fordele ansvaret likt har de overbelastet land i Sør-Europa og betalt store summer til autoritære regimer som Tyrkia og Libya for å plassere flyktninger i provisoriske leirer.

Ayat Saeid fra Rød Ungdom mener det er lite sannsynlig at en ny folkeavstemning vil føre til norsk EU-medlemskap. Foto: Privat

Konsekvensene

De søreuropeiske landene ble ført inn i en dyp, økonomisk krise på slutten av forrige tiår. Mange fikk ta opp lån fra andre EU-land som ikke var like hardt rammet av finanskrisen, mot at de forpliktet seg til store kutt i velferdsordninger.

Som nevnt har søreuropeiske land måttet ta imot en stor andel av flyktningene. Dette, kombinert med mangelfull finansiering av velferdstjenester, utfordringer med integrering og en splittende retorikk har ført til perfekte forhold for ytre høyre.

Dessuten åpner arbeidslivspolitikken til EU opp for sosial dumping. Gjestearbeidere presser også norske lønninger ned, fordi det ikke kreves at arbeidsgivere betaler dem norsk lønn.

Klimakrisen er vår tids største utfordring, men vi trenger ikke et overstyrende organ til å prioritere klima og miljø i Norge. Det vi trenger, er partier med god klimapolitikk som prioriterer miljøet for fremtiden.

Men for all del, start gjerne diskusjonen igjen, og ha en ny folkeavstemning. Samtidig håper jeg at dere tenker på at man ikke kan ha folkeavstemninger gang på gang fordi dere misliker resultatet, og at dere tar et nei for et nei den tredje gangen.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les også

 1. 25 år siden Norge sa nei til EU. Nå ser det ut som Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har resignert helt. | Harald Stanghelle

 2. EU-parlamentet erklærer klimakrise

 3. EU fra fredsprosjekt til skjebnefellesskap

Les mer om

 1. EU
 2. Norge
 3. Folkeavstemning
 4. Flyktningpolitikk
 5. Samfunnsdebatt
 6. Finanskrise