SiD

Guttetur til Pattaya? La meg først fortelle deg historien om Koy

Norske menn som reiser til Pattaya i Thailand er medansvarlig i forbrytelsene og bruddene på menneskerettighetene som blir begått i byen.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.
Jeg vil gjerne snakke til deg som planlegger en guttetur som sexturist til Pattaya i sommer. Selv om Pattaya fremstår som en annen verden, der jenter ikke har grenser og alt er lov for den som betaler, er det faktiske menneskeliv du påvirker, skriver Mari Kvelvane Johansen (20).

Man sier gjerne at byen Pattaya ble til da amerikanske soldater dro dit for «Rest & Recreation» på 60-tallet. I praksis kom de for å utnytte fattige thailandske jenter for sex, en belønning soldatene følte de hadde rett på etter å ha bombet Vietnams risåkre med napalm og brent ned vietnamesiske hjem.

Mennene som i dag besøker Pattaya tar ikke lenger en pustepause fra en brutal krigssituasjon, men formålet med byen har likevel forandret seg lite.

marijohansen-VFO8N16lXo.jpg

I Pattaya i dag er det fremdeles Walking Streets strippeklubber og bordeller som er den største attraksjonen. Turistene er stort sett europeiske middelaldrende menn som har spart penger for å kjøpe et annet menneske; et eksotisk eventyr i en by hvor forskjellen mellom rett og galt er uinteressant.

Møt prostituerte Koy

Jeg var med i et team som dro til byen for å drive sosialt arbeid og ha engelskundervisning for prostituerte. Jeg møtte mennesker som lever i ufrihet fordi europeiske menn vil bli tilfredsstilt.

I dag er det rundt 27.000 menn og kvinner som jobber som prostituerte i Pattaya. De fleste er fra Isaan, et område med stor fattigdom og høy arbeidsledighet i nordøstlige Thailand.

Jeg møtte Koy i en bar i Pattaya, hvor hun jobbet med å selge drinker og sin egen kropp. Hun fortalte meg historien som mange av de prostituerte jentene i Pattaya deler.

Koy er fra en landsby i Isaan. Hun ble gravid og raskt etterpå dro mannen fra både henne og barnet. Hun klarte ikke å finne arbeid og forsørge sønnen sin, og ble tvunget til å overlate fireåringen til foreldrene, mens hun selv dro inn til byen for å finne arbeid. Når man er uutdannet og alene, er man et lett offer for bakmenn, og veien inn i prostitusjon ble kort. Da jeg spurte henne hva hun syntes om jobben sin, sa hun at hun kun holdt ut for sønnens skyld.

— I am bad girl. My son is my heart, sa hun.

Barneprostitusjon svært utbredt

Mange av jentene blir lovet en jobb i et hotell eller en restaurant, og drar bort fra familien for å kunne arbeide og sende pengene hjem. Når de kommer frem tar fremmede menn seg av dem. De finner et sted jentene kan bo og gir dem mat, før de avslører at jobben de lovet bort ikke finnes.

Istedenfor blir kvinnene gitt opplæring i hvordan de skal selge sin egen kropp. Og når man først begynner å jobbe i et bordell kommer man seg ikke ut igjen med det første. Dette er et eksempel på myk menneskehandel.

I Pattaya er også barneprostitusjon utbredt, og barn helt ned til fem år blir satt på gaten midt på natten. De har danseshow eller selger roser og souvenirer, men hvis man snakker med mannen som står på gatehjørnet og passer på at salget går bra, er det ikke vanskelig å kjøpe barna også.

Norske flagg på barer og bordeller

Dette er en ubehagelig virkelighet, og hvorfor skal vi bry oss om hva som skjer på et sted på andre siden av jorden? Vi har ikke ansvar for dem og hva kan egentlig bli gjort?

Vel, for det første er nordmenn relativt godt representert blant Pattayas 10 millioner årlige turister. 2700 av dem som er langtidsboende i byen er nordmenn. Hvis du drar til Pattaya vil du oppdage norske flagg i barer og bordeller. Det er restauranter som bare selger norsk mat, deler ut brosjyrer på norsk, norsktalende salgsmenn og det er sentre for rettshjelp for nordmenn.

Jeg vil gjerne snakke til deg som planlegger en guttetur som sexturist til Pattaya i sommer. Selv om Pattaya fremstår som en annen verden, der jenter ikke har grenser og alt er lov for den som betaler, er det faktiske menneskeliv du påvirker.

Det er en industri og et system du støtter. Ufrihet er resultatet.

Norske menns valg er årsaken til veksten

Grunnen til at Pattaya, sexindustrien og menneskehandelen fremdeles vokser er på grunn av blant andre norske menns valg. Var det ikke et marked for å kjøpe andre mennesker, ville tvangsprostitusjon dø ut.

Norske menn som reiser til Pattaya er medansvarlig i forbrytelsene og bruddene på menneskerettighetene som blir begått i byen.

Selv om det virker som om rett og galt ikke finnes i Pattaya, får dine valg enorme konsekvenser for jentene som blir fanget der. De får konsekvenser for barna som blir kidnappet eller solgt av foreldrene sine til bakmenn.

Og selv om du kan dra tilbake til Norge og late som om ingenting skjedde, har du like fullt et ansvar for de menneskelivene du er med på å ødelegge.

Les også

  1. «Dødens by» blir oversett

  2. Potetgull, pizza og prostitusjon.

  3. Thailands forbannelse

Mari Kvelvane Johansen (20)