Gutter opplever også kroppspress

Jeg ble mobbet fordi jeg var en kvisete gutt med "manboobs". Du kan jo tenke deg hvordan selvtilliten min var, skriver Martin (16).

Selv om det blir skrevet mest om jenter og kroppspress, så er det veldig mange, om ikke flere, gutter som sliter med kropp og selvbilde. Du kan jo prøve å tenke deg hvordan selvtilliten min var da jeg var en kvisete gutt med pupper.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Alle vet at det er størst press for jenter når det gjelder kroppsideal og klær, og det er veldig enkelt å skrive om hvordan jenter har det så vanskelig.

Hvorfor står ingen gutter frem og forteller at de også har de samme problemene? For ja, det finnes gutter som sliter med selvtilliten.

Sjeldne idealeksemplarer

Det er alltid et eller annet i avisen, eller på Facebook, om en eller annen jente som ikke klarer å skaffe seg venner og blir sett ned på bare på grunn av kroppen hennes. Vi vokser opp og lever i et samfunn hvor det er vanlig å mobbe en som ikke er ‘’normal’’.

Men hva er normalt? En med syk sixpack og i det hele tatt en ganske muskuløs kropp? En jente med store pupper og flat mage? Det er veldig sjelden jeg ser idealmennesker. Jeg vet ikke helt hvor man egentlig finner disse.

"Manboobs" og kviser

Jeg hadde problemer på barneskolen. Men ikke før 5. til 7. klasse. Jeg ble mobbet ut av vennegjengen min, og visste ikke helt hvor jeg skulle gjøre av meg.

Dette var bare fordi jeg har det man kaller "manboobs’’. Begge brødrene mine har det. Merkelig det der. Noen mener man kan trene og fjerne dem, og tro meg, jeg har prøvd. Noen deler av kroppen vår er sånn som de er og kan ikke endres på.

I 7. klasse ble ting enda verre. Jeg begynte å få kviser, noe brødrene mine også har mye av.

Du kan jo prøve å tenke deg hvordan selvtilliten min var da jeg var en kvisete gutt med pupper. I 8. hadde jeg en kjæreste og fikk ofte spørsmål om hvem av oss som hadde størst pupper.

Det er ikke bare jentene som sammenligner kropp og utseende.

Gutter sliter også

Du kan jo tenke deg hvorfor jeg kritiserer idealene våre. I dag har jeg fått meg venner, jeg er ikke lenger så plaget av at jeg har "manboobs’’ og kviser. Det jeg har merket, er at mennesker ser på selvtilliten din. Om du har selvtillit, er det ikke så farlig hvordan du ser ut.

Men det jeg vil frem til, er at vi ser altfor mye på problemer som jenter har, og det er faktisk ikke bare jenter som har disse problemene. Det er i hvert fall like mange gutter, om ikke flere, som sliter med selvtilliten.

Og det er rett og slett fordi vi har disse stramme, muskuløse idealene i samfunnet vårt.

Selvtillit kommer av at du selv tror du er en ålreit gutt eller jente. Hvordan kan man ha det bra med seg selv når ingen andre har det?

Martin (16)