Gutter deler nakenbilder av jenter. Det er ulovlig. Likevel får jentene skylden i kommentarfelt. | Lars Ingar Tutturen

Illustrasjonsfoto. Ved å lære unge jenter at det er galt å stole på sine kjærester, starter vi i feil ende, skriver Lars Ingar Tutturen.

Si ;D-innlegg: En typisk kommentar er: «Hvorfor kan ikke jenter bare la være å dele nakenbilder?»

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

Hvorfor har det seg slik at de fleste ganger en eller annen form for misbruk er blitt begått, er det offeret sin feil at situasjonen oppsto? Hvorfor er det offeret som må gjøre noe annerledes? Det er forbryteren vi må gjøre ansvarlig!

29. januar publiserte TV 2 artikkelen «Nakenbilder av hundrevis av norske jenter deles på det mørke nettet». Min første reaksjon var naturligvis å tenke at noe slikt er forkastelig, og det er synd at slikt skjer.

Samtidig fant jeg kommentarfeltet til artikkelen på Facebook nesten enda mer forkastelig.

Disse kommentarene sprer et skremmende og destruktivt budskap til alle sine lesere.

Et budskap som sier at det er offeret som er skyldig i en slik handling, noe som dermed ufarliggjør handlingen til forbryteren.

Det er ikke galt å stole på kjærester

Offeret eier ikke skyld. Hvor mange ganger det må gjentas før det faktisk oppfattes, er for meg et mysterium. I mine øyne er det ikke etisk riktig å straffe eller skylde på et offer.

Dermed blir det for meg totalt uakseptabelt at unge jenter, som sender lettkledde bilder til mennesker de stoler på, dømmes og hetses når de allerede er utsatt for en forbrytelse.

Ved å lære unge jenter at det er galt å stole på sine kjærester, starter vi i feil ende

For meg er det som å si at det er barnas feil, fordi de ble med inn i den hvite varebilen for å få godteri. Da er det vel menneskene som lurer barna, som er de skyldige?

«Hvorfor kan ikke unge jenter bare lære seg ikke å dele lettkledde bilder av seg selv?», er en typisk kommentar man møter i kommentarfeltet. Dette blir for meg en lite konstruktiv kommentar.

Ved å lære unge jenter at det er galt å stole på sine kjærester, starter vi i feil ende. Det rette spørsmålet er vel: «Hvorfor kan ikke gutter bare lære seg at det er ulovlig å dele lettkledde bilder av unge jenter?». Det er forbudt!

Oppmuntrer til flere bilder

Dessverre er disse kommentarene, som får støtte fra mange på Facebook gjennom «likes», ikke bare urettferdige og uspiselige. De oppmuntrer til at flere bilder vil deles.

Når kommentarene legger fokuset på offeret, glemmes forbryteren

Når kommentarene legger fokuset på offeret, glemmes forbryteren. Den kriminelle ufarliggjøres, som om personen ikke har skyld.

Vi trenger ikke fordommer og hetsing, men forebygging gjennom kunnskap og respekt. Selv om forebygging ved å informere om de juridiske og etiske lovene er viktig, ønsker jeg å understreke at respekt er det viktigste.

Respekt for offeret, forbryteren og hverandre – både i kommentarfeltet og i hverdagen.

Nå synes jeg det er på tide at vi begynner å tenke før vi deler eller skriver. Tenke på hvem som har skyld, og hvem vi skal holde ansvarlig!


Les flere innlegg om å sende nakenbilder:

«Jeg må være perfekt» - hvordan bli kvitt tankegangen

Er du en av dem som tenker at du ikke kan slappe av før du er perfekt? Det er du ikke alene om.

Psykolog Aksel Inge Sinding gir deg råd til hvordan du kan kvitte deg med denne tankegangen.

Episoden er første episode i miniserien vår om negative leveregler vi pålegger oss selv.

  • Hør gratis med ett klikk her: