Vi stemte for å gi kvinner mer makt over egen kropp

  • Sigve Fredriksen
  • Hans Christian Andersen Knudsen
Under SVs landsmøte i helgen ble det besluttet at abortnemndene skal avskaffes. Her taler partileder Audun Lysbakken under landsmøtet.

Det var ingen på landsmøtet som stemte for å drepe babyer.

Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes inn her.

SV vedtok selvbestemt abort frem til uke 22 på landsmøtet. Reaksjonene har vært mange. Det er mange som føler at SV oppriktig har gått for langt med uke 22. I flere kommentarfelt om saken er det ganske mange «SV vil drepe babyer»-kommentarer.

Det var ingen på landsmøtet som stemte for å drepe babyer. Det vi stemte for, var å gi kvinner mer selvbestemmelse over egen kropp.

Vi stemte ikke for å utvide siste frist for å ta abort. Men vi stemte for at kvinner skal slippe å la den avgjørelsen ligge hos en nemnd. Og vet du hva? Det er det grunn til å være sykt stolt over!

Ikke for «moro skyld»

I dag er det slik at kvinner som ønsker å ta abort mellom uke 12 og uke 22, må i en nemnd. De må selv argumentere for hvorfor de skal få gjennomføre aborten. Men la oss være ærlige: Det er vanskelig nok å ta avgjørelsen, uten at du plutselig skal ha inn andre til å mene noe om deg og din kropp.

Å ta abort er ikke et valg en tar for «moro skyld». Kvinner fortjener å kunne ta den avgjørelsen selv, uten at noen utenfra skal blande seg opp i det.

Nesten alle senaborter som foretas i dag, er av fostre som har såpass alvorlige skader at det ikke er levedyktige. Det er også en veldig liten gruppe kvinner som tar senabort fordi det er fare for mors liv, eller sammensatte problemer som tilsier at abort er den eneste løsningen.

I andre land som har tilsvarende abortgrense som det SV nå har vedtatt, blir det ikke tatt flere senaborter. Det er altså ingen sammenheng mellom lovverk og antall aborter, men kvinner opplever nemnden som en stor og unødvendig belastning.

Hans Christian Andersen Knudsen (21) og Sigve Fredriksen (19)i Sosialistisk Ungdom.

Mer frihet over egen kropp!

Tiden er overmoden for å ta flere store steg i kvinnekampen. For å holde på makten valgte denne regjeringen å ofre ett av kvinnebevegelsens viktigste fremskritt.

Det virker egentlig som om kvinnekampen ble glemt igjen i det forrige århundret.

Da vi stemte for å utvide kvinners selvbestemmelse, sammen med andre viktige kvinnesaker, stemte vi for å gi kvinner mer frihet og mer makt over egen kropp og eget liv.

SV stemte denne uken for å flytte makt fra nemnd til kvinne. Det er vi stolte over!


Les også

Test deg selv: Er du en ekte SV-velger?


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.