SiD

Til deg som jakter: Ikke posér med avdøde dyr, vær så snill | Vanessa Høgvard Bajraktari

  • Vanessa Høgvard Bajraktari (20)
Hva er det som egentlig er så macho med dyr hvor pelsen har revnet og blodet renner? spør Vanessa Høgvard Bajraktari (20).

Si; D-innlegg: Dyret du har skutt, har også hatt et liv.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Jaktsesongen for 2016 er i full gang, og det som provoserer meg med dette, er en del av bildene jeg ser på sosiale medier.

Nei, jeg er ikke motstander av jakt, tvert i mot. Vi vet alle at mat er et av menneskets grunnleggende behov, og mat får vi blant annet ved hjelp av hjorte- og elgjakten.

Jakt er derfor essensielt for å tilfredsstille dette behovet. I tillegg er det nødvendig for å regulere viltbestandene og opprettholde dyrevelferden.

Vanessa Høgvard Bajraktari (20).

Lite kult og provoserende

Å ta bilder underveis i jakten er en vesentlig del av jaktturen, og det forstår jeg. Jeg mener heller ikke at dere skal slutte å ta bilder underveis i jakten, men ønsker at dere skal tenke dere om en ekstra gang før dere eventuelt legger dem ut på sosiale medier.

Her sikter jeg til bilder med blodige og sundskutte dyr, som enten blir holdt opp av jegeren eller hvor jegeren står eller sitter ved siden av. Dette er lite kult og veldig provoserende.

Får assoiasjoner til troféjakt

I mitt hode kan du godt skryte av at jakten endte med fangst, for det er jo tross alt fangst som er jaktens mål.

Men å dele bilder på denne måten, blir helt feil.

Det første ordet som dukker opp i hodet mitt når det gjelder dette, er troféjakt. Jeg vet at det er noe helt annet, men jeg kan likevel ikke unngå å tenke det.

Blir kvalm

Mitt inntrykk er at mange kanskje gjør dette for å virke kul og macho, men hva er det som egentlig er så macho med dyr hvor pelsen har revnet og blodet renner? Jeg blir direkte kvalm av å se dette.

Dyret du har skutt, har også hatt et liv, og av respekt for dyret, er det mildt sagt brutalt og makabert å se slike bilder.

Jeg mener ikke å skjære alle jegere under samme kam her, for jeg vet at ikke alle gjør dette, men til dere som gjør det: Hvis du absolutt må legge ut bilder av fangsten, gjør det på en skånsom måte!


Jakt motiverer til ulike meninger blant folk:

Les også

  1. Lina Westermann: Dreper vi 47 ulver, dreper vi alle

  2. Derfor melder jeg meg ut av Norges Jeger- og Fiskerforbund, skriver Haakon Li Dragland

  3. Bly i viltkjøtt er ingen bløff selv når mengdene er små, skriver Helle Knutsen


Hør siste episode av Aftenpodden Si; D: Hvorfor hater folk i kommentarfeltet?

Vi spør vår faste psykolog Jørgen Flor om de psykologiske grunnene som ligger bak.

Si ;D-skribent Julie Moholt (21) mener de voksne er verst på å hetse i kommentarfeltene, mens sosiale medier-ansvarlig i Aftenposten, Kristin Grøntoft, gjester oss for å fortelle hvordan Aftenposten jobber når vi modererer kommentarfelt.

Hør med et klikk her:

Les mer om

  1. Jakt
  2. Sosiale medier
  3. Hjort