SiD

Kjære kong Harald og dronning Sonja: Ikke glem tibetanerne | Anna Deskyi

  • Anna Deskyi (18), Tibetkomiteens ungdomslag
Kong Harald og dronning Sonja er på statsbesøk i Kina denne uken.

Si ;D-innlegg: Det eneste vi ber dere om, er at dere ikke glemmer menneskene som lever uten sin frihet.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Vi i Tibetkomiteens ungdomslag har hørt om kongens og dronningens tur til Kina, og vi vil oppriktig ønske dere en god tur.

Tibet som er landet vi kommer fra, ble okkupert av Kina i 1959, og tibetanernes åndelige leder HH Dalai Lama måtte flykte i eksil til India hvor han har bodd siden.

I 1989 ga den norske Nobelkomiteen ham fredsprisen. Siden den gang har over en million tibetanere blitt drept, torturert, og enda flere tibetanere er blitt fratatt friheten sin.

Anna Deskyi (18)

I dag er ikke forholdene bedre, heller verre, og det tibetanske folket har minimalt med rettigheter. Vi er den fjerde generasjonen som lever i eksil, og sammen med våre støttespillere kjemper vi for å gi tibetanerne i Tibet en stemme.

Siden mars 2011 og frem til nå har mer enn 150 tibetanere inne i Tibet tatt sine egne liv ved å sette fyr på seg selv – et fortvilet rop om hjelp og en protest mot Kinas undertrykkende politikk i landet.

Under deres opphold i Kina vil ikke kongen og dronningen bli vitne til disse menneskerettighetsbruddene. Det eneste vi ber dere om, er at dere ikke glemmer menneskene som lever uten sin frihet.

Les mer om kongeparets Kina-besøk:

Les også

I seks år vandret Norge i den kinesiske ørkenen. Kongeparet markerer normaliseringen med ørkenbesøk.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Tibet
  2. Kina