SiD

Hva gjør du hvis du blir utsatt for mobbing på nett?

  • Vilde Bratland Hansen
    Vilde Bratland Hansen
    Journalist
68,9 prosent av de som i Elevundersøkelsen 2017 oppgav at de blir mobbet på nettet, svarte at de ble kalt stygge ting og ertet.

– Det er alltid bedre å si fra enn å la være.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

29. 000 elever fra 5. trinn og ut videregående skole er blitt mobbet flere ganger i måneden, viser den ferske Elevundersøkelsen som ble lagt frem denne uken. Dette er en svak økning sammenlignet med 2016.

En av formene for mobbing som stadig blir mer vanlig, er nettmobbing. To prosent av elevene svarer at de blir mobbet digitalt to til tre ganger i måneden eller oftere.

Etter å ha blitt mobbet på nett over lang tid, fant Albert Astrup (17) ut at det beste for ham var å slette seg fra sosiale medier. Men hva annet kan man gjøre dersom man blir utsatt for mobbing på nett?

Les også

Les Alberts historie her: Etter mye nettmobbing sluttet jeg med smarttelefon. Nå er jeg ikke lenger stresset i hodet

Si fra til en voksen og forsøke å dokumentere mobbingen man er blitt utsatt for, er budskapet fra Janicke Sæther fra Barneombudet.

– Dersom du føler deg krenket på nett er det viktig at du sier fra til en voksenperson du stoler på. I tillegg er det veldig viktig at man for eksempel prøver å ta et skjermbilde av det man finner, sier hun.

Janicke Sæther jobber i Barneombudet, og er opptatt av å spre mer kunnskap om nettmobbing.

68,9 prosent av de som oppgir å bli mobbet på nettet, svarer at de ble kalt stygge ting og ertet. Selv om nettmobbingen ofte kan finne sted utenfor skoletid, er Sæther likevel av den oppfatning at lærere kan være voksenpersoner man kan henvende seg til.

– Det er som regel vanskelig å vite hvor mobbingen startet i utgangspunktet. Krenkelser på nett vil uansett påvirke skolemiljøet, og da har alle lærere ansvar for å hjelpe til, sier Sæther.

Hun er også svært opptatt av at det aldri er for sent å si fra.

– Mange opplever nok skyld over at de «var med» på mobbingen i starten, slik at de derfor ikke tør å si fra på et senere tidspunkt. Vi kan alle være flaue over ting vi har sagt og gjort, men barn og unge skal alltid vite at det uansett er bedre å si fra enn å la være, avslutter hun.


Under 21 år og mye på hjertet om nettmobbing? Skriv til Si ;D. Adressen er sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Mer om mobbing:

  • Jente (18) skriver om det mange ikke tør å innrømme: Jeg var en mobber
  • Saje (18): Jeg skjønner ikke hva du får ut av å be meg om å begå selvmord

Les mer om

  1. Mobbing
  2. Sosiale medier