SiD

Vi må heie frem kvinnelige gründere | Susanne Ulven Børsum

  • Susanne Ulven Børsum (20)
    Susanne Ulven Børsum (20)
    Politisk nestleder, Høyres studenterforening i Bergen.
Vi må tørre å ta steget, selv om dette er skummelt, mener debattanten.

Si ;D-innlegg: Norge på sitt beste er når skjevdelingen blant gründere blir mer jevnet ut.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Flere kvinner har en drøm om å etablere egen virksomhet. Likevel viser tall fra SSB at av de personlig eide foretakene som ble etablert i 2017, var kun rundt 14.000 eid av kvinner, mens 22.000 var eid av menn.

Det betyr at mennene er overrepresentert med 61 prosent av foretakene, mot kvinnenes 39. Kvinnelige gründere er altså underrepresentert i statistikkene, og noe må gjøres.

Susanne Ulven Børsum (19), Hordaland Unge Høyre

Starte tidlig

En idé vil være at Norges videregående skoler og ungdomsskoler tilbyr entreprenørskap som eget valgfag.

Det vil kunne gi elever muligheten til å tenke kreativt i en tidlig fase og forhåpentligvis få en indre motivasjon til å opprette noe eget senere.

I tillegg burde barneskoleelever ha det å tenke kreativt og nytt om fremtiden som en del av pensum. Ved å starte så tidlig utvikler man kanskje de mest kreative hodene som kan gjøre en stor forskjell for norske arbeidsplasser i fremtiden.

Ta steget

Høyre er opptatt av at Norge skal være landet som satser på gründere og de som ønsker å etablere nytenkende bedrifter. Det er de som skal ta Norge gjennom fremtiden.

Selv om det er flest mannlige gründere i dag, skal ikke det stoppe oss kvinner fra å satse. Vi må tørre å ta steget, selv om dette er skummelt.

Norge på sitt beste er ikke overrepresentasjon av mannlige gründere. Norge på sitt beste er når skjevdelingen blant gründere blir mer jevnet ut.


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.


Les mer om

  1. Gründere
  2. Entreprenørskap
  3. Unge Høyre