SiD

Obama tror på oss, og det har han all grunn til å gjøre | Markus Rognan Bjørneklett

 • Markus Rognan Bjørneklett (17)
Det er ingen bærekraftig forklaring på hvorfor vi skal fortsette å forvalte disse vrangforestillingene våre forfedre har hatt, skriver Markus Rognan Bjørneklett (17).

Si ;D-innlegg: Slapp av, dere voksne som tviler. Vi skal rydde opp etter festen dere arrangerte.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Kjære Obama, som norsk 17-åring, uten noen direkte relasjon til din politiske verden, takker jeg deg likevel for å ha satt din lit til vår generasjon. Det er det ikke alle som gjør. Mange stempler oss som late, lite arbeidsvillige og altfor digitaliserte. Jeg hører stadig vekk folk fortelle meg at min generasjon har vokst opp i altfor gode kår – at vi ikke har fotfeste i virkeligheten.

Jeg opplever folk le når jeg presenterer mine idealer for mitt liv, min fremtid og hvordan jeg ønsker å bidra til å forme verden slik jeg ønsker at den skal være.

Vi trenger ikke hate når vi kan elske

Verden trenger nemlig ikke å inneholde rasisme, fremmedfrykt, undertrykkelse, stengte grenser og lukkede ører. Det er ingen bærekraftig forklaring på hvorfor vi skal fortsette å forvalte disse vrangforestillingene våre forfedre har hatt. Vi trenger ikke hate for å føle oss som en del av et fellesskap, når vi kan elske.

Akkurat som vi ikke trenger å leve et liv uten glede, for å bevare den jorden vi er så avhengig av.

Folk sier vi unge har en tendens til å endre mening på en del ting i livet når vi selv står der for å betale skatt, kjøre barna til skolen i den gamle bensinbilen man ikke har råd til å bytte ut, og når vi selv har så mye med vårt eget at vi glemmer naboen – eller de rundt.

Unge har aldri vært så opplyste, teknologisk avanserte, åpensinnede og nytenkende som i dag

Beklager til dere, men en fortvilet tid forsvarer ikke et lukket sinn. Et stresset liv forsvarer ikke rasisme. Og en travel hverdag forsvarer ikke handlinger som ødelegger vårt hjem.

 • Juni (15) skriver om seg selv og norsk ungdom som selvopptatt og utakknemlig: Jeg er en del av neste generasjon, som skal føre Norge videre, og jeg lurer på hvordan i alle dager vi skal klare det.

Tro på oss dere også

Så til dere som mener elendighet er en naturlig del av verden. Til dere er min tale klar: Dere bekymrer dere over at det er nettopp vår generasjon som skal forsørge dere. Vel, la meg fortelle dere dette. Det er tross alt vi unge, som stemmer for å skape et globalt fellesskap, som møter alle kulturer med et åpent sinn og som faktisk ser på en verden uten landegrenser, som en mulighet fremfor en trussel.

Det er vi som åpner øynene for ødeleggelsene av naturen dere forårsaker, og istedenfor å gjøre noe med, snur ryggen til.

Unge har aldri vært så opplyste, teknologisk avanserte, åpensinnede og nytenkende som i dag. Så til dere som tviler: Slapp av, vi skal rydde opp etter festen dere arrangerte.

Og som Obama selv sa: «I do not ask you to believe in my ability to change, but in yours.» Den troen bærer jeg på. Den troen bærer vi på. Og akkurat den troen vil jeg dere skal bære også.


Les mer om og fra ungdommen:

Les også

 1. Ungdommen nå til dags: «Mennesker som gjør alt for å unngå bompenger, er interessante»

 2. Alle snakker om ungdommen. Dette mener de selv.

 3. Ikke gjør det enda vanskeligere å være ungdom


«Jeg må være perfekt» - hvordan bli kvitt tankegangen

Er du en av dem som tenker at du ikke kan slappe av før du er perfekt? Det er du ikke alene om.

Psykolog Aksel Inge Sinding gir deg råd til hvordan du kan kvitte deg med denne tankegangen.

Episoden er første episode i miniserien vår om negative leveregler vi pålegger oss selv.

 • Hør gratis med ett klikk her:
Les også

Her kan du høre alle Si ;D-podkastene!


Slik blir du podkast-abonnent:

— For iTunes: Trykk her

— Android eller annen telefon? Søk på Si ;D i din podkast-app.

— Soundcloud: Trykk her

Les mer om

 1. Generasjon
 2. Generasjon prestasjon
 3. Rasisme
 4. Kjærlighet
 5. Ungdom
 6. Jorden
 7. Kultur