SiD

Oppvokst i Norge, palestinske foreldre: – Julen er en av de beste høytidene i året, sett bort fra Eid

 • Si ;D-redaksjonen
  Si ;D-redaksjonen
Dina El-khatib (21) vil at folk skal bli kjent med henne før de dømmer henne. – Det koster deg ikke en eneste kalori.

Dina El-khatib (21) feirer nesten på samme måte som sine norske venner.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Her er årets Si ;D-julekalender.

24 norske ungdommer med bakgrunn fra 24 land og områder svarer på spørsmål om hvordan det er å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag.

Hva er positivt? Hva er negativt? Og hva med julen?

Navn: Dina El-khatib

Alder: 21

Bosted: Oslo

Bakgrunn: Palestina

Hei! Hvem er du?

– Jeg har palestinsk bakgrunn, men er født og oppvokst i Norge. Jeg studerer lektorprogrammet i kultur og samfunnsfag ved Universitetet i Oslo.

Hva er det beste med å ha minoritetsbakgrunn i Norge i dag?

– Man føler seg litt unik. Jeg er tolerant og mer åpen for andre kulturer, religion og livssyn.

Dette er årets julekalender i Aftenposten

Hva er det mest utfordrende?

– Det er utfordrende å søke jobb. Jeg har søkt på ulike jobber, men med ingen respons. Det er trist at noen arbeidsgivere heller velger å fokusere på navnet til søkeren, enn å se på kvalifikasjoner.

Hvordan kan vi løse disse utfordringene?

– Mer åpenhet og kunnskap om hverandre. Jeg oppfordrer arbeidsgivere, som velger identitet fremfor person, til å åpne opp og se fordelene som folk med minoritetsbakgrunn ofte har.

Når føler du deg mest norsk?

– Når jeg ser mennesker med minoritetsbakgrunn gå i tog på 17. mai, blir jeg ekstra stolt av å være norsk-palestiner. Jeg føler meg også norsk når jeg driver med politikk. I Norge er det en selvfølge å engasjere seg, mens man i Palestina risikerer å bli fengslet.

Og minst?

– Jeg føler meg fremmedgjort og frarøvet min norske identitet når jeg leser kommentarfeltene i ulike nettaviser og på sosiale medier. Det å bli forhåndsdømt gjør meg til å føle meg mindre norsk. Bli kjent med meg før du dømmer meg. Det koster deg ikke en eneste kalori.

Hvilket spørsmål om bakgrunnen din er du mest lei av å få?

– «Hvor er du fra?». Jeg har forståelse for at det ikke er vondt ment, men det problematiske kan være skepsisen som kan knyttes opp til at man opprinnelig er fra utlandet.

Om folk er nysgjerrige på bakgrunnen din, hvordan vil du at de skal gå frem?

– Jeg vil at folk skal spørre hvis de er nysgjerrige. Jeg blir smigret når jeg forstår at folk er interessert i å lære om bakgrunnen min.

Hvis du skulle fortalt Aftenpostens lesere én ting om landet foreldrene dine er født i, hva hadde du fortalt?

– Jøder, kristne og muslimer har stort sett sameksistert og vernet om hverandre over lang tid. De store konfliktene oppsto ikke før sionismen, en form for jødisk nasjonalisme, kom inn i bildet. Sionismen brakte med seg rasisme, diskriminering, segregering, og den elendigheten som vi i dag bevitner, i dagens Israel. Jeg oppfordrer folk til å sette seg inn i konflikten, med formål om å løse konflikten slik at menneskeverdet vernes.

Hvilket forhold har du til jul?

– Julen er en av de beste høytidene i året, sett bort fra Eid. Vi feirer ikke jul på samme måte som de kristne, men vi feirer det nesten likt som de norske vennene mine.

Hvilken rolle synes du julen burde spille i skoletiden?

– Jeg mener julen burde spille en stor rolle i skoletiden da den utgjør en stor del av den norske tradisjonen, som vi er forpliktet til å respektere og ivareta. Samtidig er det fint at det blir satt opp et alternativt opplegg for dem som ikke feirer jul.

Hva skal du gjøre i julen i år?

– Jeg skal hjem til familien. Jeg skal bake, pynte juletreet med mine nevøer og synge norske julesanger. Ellers håper jeg på hvit jul.


Vi spurte ungdom: «Hva vil det si å være norsk i 2016?» Les de andre vinnerbidragene og finalistene her:

Les også

 1. 1. plass – Arvid Folke Minh Järnbert (20): Mine flate øyne og gule hender har arvet urnordmennenes land. Hva hadde de sagt?

 2. 2. plass – Morten Christensen (18): Pass på! Ola, den falske nordmannen, har egne soldater.

 3. 3. plass - Maja Sæternes (19): Det er typisk norsk å være god.

Hør Aftenpodden Si ;D: Hvorfor må vi tilhøre en gruppe?

Hvorfor er vi mennesker så opptatt av å tilhøre grupper, som for eksempel gruppen nordmenn? Det skal psykolog Jørgen Flor forklare for oss.

Og tidligere i høst inviterte vi ungdom til skrivekonkurranse: Hva vil det si å være norsk? To av vinnerne kommer for å diskutere.

 • Hør med ett klikk her:

Les mer om

 1. Julekalender 2016
 2. Jul
 3. Israel/Palestina
 4. Kultur