SiD

Jeg er lei politikere som fôrer folkemasser med grove faktafeil | Bani Singh

 • Bani Singh (17)

Om lag 70 prosent av Donal Trumps uttalelser faller inn i kategoriene «delvis ukorrekt», «ukorrekt» eller «latterlig påstand», ifølge Politifact, skriver Bani Singh (17). Evan Vucci, TT / NTB Scanpix

Si ;D-innlegg: Det må skapes en kollektiv forståelse av at fakta er viktigst. Det hjelper ikke at du og jeg synes det er tull når så mange tar feilinformasjonen til seg.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Forfatteren er deltager i utdanningsprogrammet Young Ambassadors. Meningene som kommer til uttrykk er forfatterens egne.

Den politiske arenaen i 2016 har vært intens, nervepirrende og katastrofal. Årets største politiske debatter har i stor grad vært basert på det vi kaller postfaktuell politikk: En tilstand der den politiske debatten ikke forholder seg til fakta. Politikere tyr stadig vekk til politisk svada. Hvorfor? Fordi det fungerer. Og det er bare ett ord som kan beskrive utviklingen: Kvalmende.

Bani Singh (17). Privat

Debatter er blitt kaotiske

Det siste året har jeg mistet mye av respekten for den politiske arenaen som åpner opp for meningsutveksling. Debattene jeg tidligere synes var interessante, er blitt en kaotisk grøt av påstander og tull. Jeg er møkk lei av å være vitne til politikere som fôrer folkemasser med grove faktafeil.

Det er bare ett ord som kan beskrive utviklingen: Kvalmende

Politifact, et nettsted som jobber med verifisering av påstander fra amerikanske politikere og interesseorganisasjoner, fant ut at om lag 70 prosent av Donald Trumps uttalelser faller inn i kategoriene «delvis ukorrekt», «ukorrekt» eller «latterlig påstand».

Politikk og samfunnsutvikling må i større grad basere seg på kunnskap.

Det må skapes en kollektiv forståelse av at fakta er viktigst, selv i politikken. Det hjelper ikke at du og jeg synes det er tull når så mange tar feilinformasjonen til seg.

Feilinformasjon er en av verdens store utfordringer

Det er viktig å slåss mot løgn, manipulasjon og kunnskapsforakt, og jeg er ikke den eneste som mener dette. Når World Economic Forum mener feilinformasjon er en av verdens store utfordringer sammen med blant annet terrorisme og naturkatastrofer, er noe meget galt.

I 2017 må det gjøres mer for å få politikk og samfunnsutvikling til å være kunnskapsbasert. Det handler om å skape en kollektiv forståelse av at fakta er viktigst, selv i politikken. Og alle må med på laget. Det hjelper ikke at du og jeg synes det er tull, så lenge et stort antall tar det til seg.

Som tidligere senator Daniel Patrick Moynihan en gang sa: «Alle har rett til sin egen mening, men ikke til sine egne fakta.» Jeg kunne ikke sagt det bedre selv.


Les flere innlegg om Donald Trump her:

Les også

Kommentator Frank Rossavik: Trump hopper ikke etter Wirkola.

Les også

Fem nordmenn i New Mexico: - Det som er skremmende med Trumps seier, er ikke bare Trump i seg selv

Les også

Kvinnene tapte da Trump vant, skriver Asli Altunøz (19).


Podkast: Hvordan nå målene sine?

Si ;D-psykolog Jørgen Flor gir råd! Her er noen av målene vi går gjennom og gir råd om:

– Begynne å trene mer
– Få bedre karakterer/jobbe mer med skolen
– Spare penger
– Bare spise godteri i helgene
– Legge seg tidligere

Les mer om

 1. Donald Trump
 2. Politikk
 3. Debatt

Relevante artikler

 1. SID

  Knebles de politisk ukorrekte? Det ville vært skremmende om man kunne støtte Trump og Brexit uten reaksjoner

 2. SID

  Carl I. Hagens kamp mot «klimahysteriet» i beste sendetid er én ting. En annen ting er medienes ansvar.

 3. VERDEN

  Twitter slutter med politisk reklame

 4. SID

  Vær så snill – vær kritisk før du deler | Kaddy Marong

 5. SID

  «Alternative facts» ble et begrep under valgsirkuset forrige høst. Det virker som Arbeiderpartiet har latt seg inspirere

 6. KRONIKK

  Jagland: Det er blitt fritt frem for løgner, symboler og propaganda