SiD

Hva forbinder en jøde, en muslim og en sikh med desember og juletid?

  • Adelina Trolle Andersen
Eliana, Amal og Balprit forteller om sin julefeiring.

Vi har møtt tre ungdommer og funnet svaret.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

Eliana Hercz (20), jøde

— Feirer du julaften, og hvordan?

Eliana Hercz (20).

— Vi drar den helt ut hjemme. Flere blir overrasket over at jeg feirer jul, fordi det ikke er en selvfølge for alle jøder. Men min familie ser på julefilmer, vi besøker graver og spiser god middag. Vi synger også rundt juletreet, men det føles ikke riktig for pappa, så han går heller rundt og er julenisse for familievennene våre. Så kommer julenissen hjem til oss, og vi åpner gavene. - Gjør alle i din menighet dette?

— Nei, ikke alle. Alle har forskjellige tradisjoner. Min familie feirer jo to ting, den jødiske høytiden channuka er også i desember. For noen år siden innførte jeg og noen venner «christmuka» etter inspirasjon fra en TV-serie. Da tar de ikke-jødiske vennene med ting de forbinder med jul, og våres jødiske venner med ting de forbinder med channuka.

- Hvordan var det ikke å være kristen på barneskolen?

— Jeg har alltid vært veldig interessert i andre religioner og livssyn, så Lucia-feiring var veldig spennende. Jeg var alltid med i kirken og nynnet med på sangene, selv om jeg unngikk å synge ordet Jesus. Men jeg er for eksempel veldig lei meg for at de ikke sender Jul i Blåfjell i år på TV. Vi har alle filmene hjemme.

- Hvor religiøs er du?

— Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare. Jeg holder ikke så mange spiseregler, men er mye i synagogen. Spesielt på begivenheter, markeringer og de største høytidene. Men jeg ber ikke om dagen, selv om jeg tror veldig på Gud. Det er en tro jeg har vokst opp med hele livet, sammen med jødiske tradisjoner og kultur.

- Hva liker du best med desember, og hva liker du minst?

— Fokuset på familie liker jeg best. Det jeg liker minst, er at de menneskene som ikke har en familie, eller er alene, fokuserer mer på det fordi det blir mer synlig. Jeg har flere jødiske venner som jobber frivillig på julaften på grunn av nettopp dette.


Amal Abdinur (21), muslim

— Feirer du julaften?

Amal Abdinur (21).

— Vi spiser pinnekjøtt med familien. Folk synes det er veldig morsomt at mamma har så lyst på pinnekjøtt. Det er jo mange som lurer på hva en muslim gjør når det er jul, og om det er ukomfortabelt. Men julen i Norge er lite religiøs og veldig kulturell. Så for oss er det en familiehøytid, men vi har ikke gaver og juletre. Vi får gaver to ganger i året, siden vår feiring, eid, er to ganger. Da vi var yngre, fikk vi julekalendere, men det har vi ikke hatt behov for etterhvert som vi ble eldre. - Hvor religiøs anser du deg selv?

— Midt på treet. Jeg har tilpasset religionen min livsstil, så jeg ber for eksempel ikke hver dag.

- Hvordan var det å ikke være kristen på barneskolen, med alle juleforberedelsene?

— Det har egentlig ikke vært et problem. Jeg har gjort det alle barn gjør, feiret Lucia og bakt lussekatter. Eneste klare forskjellen var at jeg ikke dro på julegudstjenestene. Og hjemme elsket vi julekalenderne. Jeg har aldri tenkt at det har vært noe religiøst som er blitt dyttet på oss. Det har bare alltid vært hyggelig med noe lyst oppe i alt det mørke.

- Spurte elevene i klassen hva du fikk til jul?

— Ja, men folk visste jo egentlig at jeg fikk gaver to ganger i året fordi jeg fikk fri fra skolen. Det var aldri et problem, fordi jeg fikk dobbelt så mange gaver og god mat.

- Hva liker du best med desember, og hva liker du minst?

— Alle er så hyggelige! Alle bare koser seg og vil finne på hyggelige ting å gjøre. «Desemberkosen» er universal, uansett. Det jeg liker minst, er at det er eksamenstid.

Balprit Singh (20), sikh

— Feirer du jul?

Balprit Singh (20).

— Ja, men kanskje ikke helt på den tradisjonelle, kristne måten. Men familien min samler seg og spiser ribbe. Vi har også juletre og åpner gaver. Og da jeg var mindre, pleide jeg også å ha julekalender med godteri. - Er det typisk for sikher i Norge å feire jul?

— Ja, jeg vil helt klart si at de fleste sikher i Norge feirer jul på en eller annen måte. Alle gir nok gaver, men noen legger mer innsats i julen enn andre.

- Hvor religiøs anser du deg selv?

— Veldig religiøs. Jeg er i sikh-tempelet hver søndag, og jeg hjelper også til der. Jeg håndterer de besøkende. Og så har jeg jo utseendet, med skjegget og turbanen.

- Hvordan var det å ikke være kristen på barneskolen?

— Jeg har alltid likt det. Jeg var med i kirken, sang sangene og gikk med lys på Lucia. Helt siden jeg var liten har jeg syntes det har vært kjempegøy.

- Hva er det beste med desember, og hva er det verste?

— Selve stemningen. Været er ikke optimalt i desember, så det er hyggelig med alle lysene. Og gavene da, det er jo som en ekstra bursdag. Det verste med desember er været, når det blir sludd ute.

- Er det mange som blir overrasket over at du feirer jul?

— Ja, det er jo mange som bare tror det er etnisk norske som feirer. Men jeg er jo født og oppvokst i Norge, så å feire jul er en del av året mitt.

Lese mer om ungdom og jul?

Randi Lobekk (20):

Les også

Vær så snill: Ikke snakk om slanking i julen. Vi med spiseforstyrrelser har det vanskelig nok fra før

Hedda (13):

Les også

Det blir ikke jul uten ordentlig julekalender på TV

Sebastian Helgheim (13):

Les også

Når det er ventelister på julekalendere til hunder og katter i starten av november, har det vel gått litt for langt?

Følg Aftenposten Si;D påFacebook, Twitter og Snapchat (aft.sid)

Les mer om

  1. Trossamfunn
  2. Religion
  3. Jul