SiD

Berg skylder ikke på oljearbeiderne | Rauand Ismail

 • Rauand Ismail (21)
  Rauand Ismail (21)
  Bystyrerepresentant for MDG i Oslo
Politikerne og oljetoppen løfter ikke en lillefinger for å ta oss ut av oljen og inn i fornybarsamfunnet, skriver Rauand Ismail.

Men toppene med makt og penger som jobber for å forlenge oljenæringens levetid, må kritiseres.

Si ;D-innlegg
Dette er et Si ;D-innlegg. Meninger i teksten står for skribentens regning. Innlegg kan sendes hit.

«Den talen du holdt, håner de mange hundre tusen som har sikret landet den velferden vi har i dag», skriver Jørgen Thorud i Si ;D.

Lan Marie Berg har aldri kritisert de som jobber i oljen. Hun kritiserer de som lover oljearbeiderne en evig oljejobb når verden er blitt enig om å slutte med olje. Med god grunn.

Ikke oljelobbyister

Oljearbeidere er ikke oljelobbyister. Oljelobbyister er en yrkesgruppe med ett eneste oppdrag: å jobbe for full gass i oljeindustrien.

Det er for eksempel lobbyorganisasjonen Norsk olje og gass, som håper vi ikke når klimamålene våre. De mener oljen skal løse klimakrisen.

Lan Marie Berg kritiserer alle dem som istedenfor å skape klimavennlige jobber investerer de store pengene i gårsdagens oljejobber.

De som istedenfor å omstille de høykompetente oljearbeiderne, forteller dem at oljen er en farbar yrkesvei. Selv om vi vet at klimakrisen vil ramme både økonomien og økosystemene våre.

Rauand Ismail (20). Sentralstyremedlem i Grønn Ungdom.

Ikke arbeidernes skyld

Vi i De Grønne vil alltid kjempe for at de som jobber i oljen, skal få trygge klimavennlige jobber. Derfor ønsker vi en planmessig utfasing av olje- og gassvirksomheten vår.

Det er ikke oljearbeiderne som har skyld i oljeavhengigheten vår. Det er politikerne og oljetoppen som ikke har løftet en lillefinger for å ta oss ut av oljen og inn i fornybarsamfunnet.

Politikere skal alltid være varsomme med å kritisere enkeltgrupper i samfunnet. Men toppene med makt og penger som jobber for å forlenge oljenæringens levetid, må kritiseres. Både på vegne av de 40.000 ungdommene som har streiket for klima i år, og dem som må leve med klimaendringene.


Les også

 1. Hva med en litt mer inkluderende retorikk, Berg? skrev Jørgen Thorud

 2. Vi trenger flere modige politikere, ikke mer oljeavhengighet, skrev Nora Selnæs

 3. Jeg jobbet med demente i sommer. Det åpnet øynene mine, skrev Anna Johansen Edøy


13–21 år? Vil du også skrive til Si ;D? Send ditt innlegg til sid@aftenposten.no. Alle får svar innen tre dager. Dersom du ønsker å være anonym, må du oppgi dette tydelig i mailen. Her kan du lese mer om å sende inn innlegg til oss.

Les mer om

 1. Berg
 2. Klima
 3. Norge
 4. Oljebransjen
 5. Norsk olje og gass
 6. Jobb
 7. Klimastreik